En anden gren

En anden gren

Titel: En anden gren

Forfatter: Jesper Wung Sung

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 553

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Arnold Busck.

Du kan købe bogen her.

Se også gerne på Arnold Buscks Facebookside.

Lad mig gerne være ganske direkte her: Det er en personlig og fængende beretning, du her stifter bekendtskab med.

Sagen er den, at Jesper Wung Sung har kastet sig ud i at skrive om en gren af sin slægt, og lad det være skrevet med det samme: Historien er velskrevet, sproget er sansemættet og malende, og så tæller det bestemt med på plussiden, at der er mere end blot en vis autenticitet med.

En anden gren var med til at sikre Jesper Wung Sung De Gyldne Laurbær 2017, og jeg kan som læser bestemt forstå, hvorfor det kunne finde sted.

Hvad handler romanen om?

Vi skydes ind til Tivoli i 1902, hvor dørene slås op, og det er helt afgjort for en eksotisk og spektakulær udstilling, for det er tydeligt, at noget særligt er på færde. Det forlyder, at man kan opleve – ved siden af alle de andre fine forlystelser – ægte kinesere, altså levende mennesker. De er ankommet fra Canton, Shanghai og Hong Kong. De arbejder, de tilbereder mad og underholder. Her i denne kinesiske samling i Tivoli findes San Wung Sung, og Ingeborg Danielsen er blandt de mange gæster.

Aner du stille og roligt, hvor vi er på vej hen?

Skandalen vokser, for Ingeborg nærer pludselig varme følelser for denne kineser, men det slås fast, at kvinder, der omgås kinesere, er halvkvinder. Avisartikler rammer hende, og hendes nærmeste fjerner sig fra hende. Men hun er vedholdende, det må konstateres.

Det er Jesper Wung Sungs oldeforældre, der portrætteres her, og det er helt tydeligt, at Ingeborg må udholde meget. Det er så fint beskrevet, og så knugende er det at læse, at hendes familie eksempelvis slår hånden af hende, og at hun ganske enkelt ved, hvad og hvem hun skal vælge. Det er ikke svært. Denne kineser har noget særligt i sig, og hun har set det, er ikke et sekund i tvivl. Det træder dog frem, at San har en skyggeside, men hun bærer over med det faktum, at han har svært ved at styre sin spillelyst, og hun accepterer, at han har et barn med en anden kvinde, hun tager det endog til sig. Der er med andre ord et særligt bånd imellem de to, og det er stærkt, kan man mærke som læser. Det knitrer ikke i kanterne, selvom de som familie lever et meget omtumlet liv, hvor de flakker rundt mellem usle boliger og dyb fattigdom, ganske helt fra København til Frederikshavn. Det er miljøer, der er beskrevet så fint af Wung Sung.

Jeg er duperet.

Mange tak til Arnold Busck for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

En gentleman i MoskvaFredrik Backman - Bjørneby