Styrelsen

Styrelsen

Titel: Styrelsen

Forfatter: Johan Krarup

Forlag: Cobolt

Sidetal: 222

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Frank er egentlig et fint menneske. Han er en mand, der har blik for, at han snart bør finde sig en kæreste, men han kan nu også godt lide ungkarlelivet, øl, fodbold foruden frysepizza. Faktisk ser han lidt til en af sine kollegaer fra samme instans, hvor han arbejder dag ud og dag ind. Han er lidt forelsket i hende, han er typisk, og så sker der noget.

Bum – de sorte streger i denne grafiske roman rammer, og der skal lyde en tak til Forlaget Cobolt for at sende mig dette eksemplar til anmeldelse. Jeg læste værket en råkold vinteraften, hvor jeg sad i lampeskæret, omtrent under lampeskærmen og varmede mig med en kop kaffe. Og jeg mærkede, hvordan verden væltede – Frank kom i problemer.

Det drejer sig om korruption, ganske enkelt, og så endda i Danmark.

Vi skydes ind i Udlændingestyrelsen, hvor Frank Laursen sidder og arbejder med sager, for det er ham, der har en finger med i spillet, når der skal gives opholdstilladelser og fremmedpas. Det er et ganske kedsommeligt arbejde, undertiden temmelig dræbende, og var det ikke for den meget spændende arbejdsplads med mobning og kaffeslabberas samt onsdagssnegle, ja, så havde Frank da ej heller meget at råbe hurra for.

Johan Krarup har her tegnet og fortalt en meget hudløs, tænker jeg, meget ærlig sag, serveret i sort-hvid. Han har selv været tilknyttet Udlændingestyrelsen for en kort bemærkning, ganske givet fordi han ikke umiddelbart kunne finde arbejde (cand.mag. som han er).

Vi skydes direkte ind til den scene, det er, at Preben efter mange års tro tjeneste skal pensioneres. Her træder Tage frem. Han overtager et ’ærefuldt’ hverv fra Preben, og han er minsandten en paragrafrytter af rang. Han har principper, og han er gnaven, så han skal da mobbes gevaldigt. Peter lægger sig ud med Tage, og han er langt mere jovial, han har glimt i øjnene, og han har forbindelser. Han er, hvad man vil kalde dårligt selskab, men faktisk ved vi, at han sidder lige over for Frank i det åbne kontorlandskab, de bebor. Der begynder at dukke ansøgninger om opholdstilladelser til kinesere op på Peter og Franks bor, og Frank nødes til at gøre visse krumspring, for der skyldes en tjeneste hist og her, og regler kan jo bøjes, du ved nok!

Pludselig er Frank fanget i et spil, han ikke kan slippe ud af, for det er også noget med, at han har draget nytte af denne forbindelse og sikret den lokale fodboldklub, hvor han er tilknyttet, billige fodboldtrøjer, skaffet af en kinesisk restaurantejer, som har en stor familie, der er på vej til Danmark.

Der er penge, der skifter hænder, og der er korruption på alle kontorets hylder hos Frank og Peter.

Så drejer det sig ind på tegninger, hvor Frank mærker nervøsiteten og frygten. Den driver ned ad ham, og hvad skal han gøre. Bliver han opdaget? Frank bliver nervøs, og Peter skruer den hårde tilgang på, og således er kampen i gang. Men hvad er der med Tage. Ved han et og andet, og er der andre, der har opsnappet noget?

Det er simpelthen så troværdigt. Jeg kan fornemme, hvordan den glidebane, Frank fanges på, folder sig ud og rækker ind i hans liv. Vælter han?

Det er hverdagens små, kedelige rutiner, der er årsagen til Franks deroute, fornemmer jeg, og det er så eminent.

Tak for denne oplevelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Munch