Trilogien om drengen

Titel: Trilogien om drengen

Forfatter: Jón Kalman Stefánsson

Forlag: Batzer & Co

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Himmerige og Helvede

Jón Kalman Stefánsson - Himmerige og Helvede - Litteraturlinjer

Drengen er den gennemgående person. Sammen med Bardur og seks andre mænd tager de ud på åbent hav for at fiske. Denne dag er Bardur så optaget af læsning af John Miltons storværk Det tabte paradis fra 1600-tallet, at han helt glemmer sin skindanorak. Det bliver skæbnesvangert, og det martrer Drengen. Bardur havde lånt bogen af den blinde kaptajn Kolbein, og Drengen begiver sig på en rejse for at aflevere den tilbage. Drengen går igennem sne og storm, hvor livet bliver skrøbeligt. Han ankommer til Staden, hvor Helga hilser varmt på ham, og han ender med at overgive sig til livet på ny.

Poesien viser sig at have nøjagtig så voldsom en kraft som naturen – begge elementer kan slå ihjel.

Englenes sorg

Jón Kalman Stefánsson - Englenes Sorg - Litteraturlinjer

Drengen bor på kroen i Staden. Han går til hånde hos Helga og Geirtrud, og han lærer at læse højt af Shakespeares værker for den blinde Kolbein. Landposten Jens kommer forbi – kulden er tyk og drabelig tæt, man gør klogest i at forskanse sig. Alligevel drager postbud og dreng ud, og i meterhøjt sne kræver det sin mand at flytte fødderne.

De får husly forskellige steder, inden de farer vild. Da livet er ved at forlade Drengen, ser han en mystisk kvindeskikkelse.

Hun leder dem til et lille hus, hvor mand og børn sørger over hendes død.

Menneskets Hjerte

Jón Kalman Stefánsson - Menneskets hjerte - Litteraturlinjer

Drengen og Jens kommer til hægterne, og under denne pleje og omsorg vender tanken om Alfheid tilbage til Drengen. Han vil til Staden. Hun har rødt hår og øjne, han ikke kan glemme. I Staden møder han Andrea, som han i første del forlod for at aflevere denne berømte bog. Han flytter ind på kroen og hjælper til. Vi får her et glimrende indblik i, hvordan samfundet er struktureret på denne tid – mændene tager fat om det hårde arbejde, og kvinder står sammen og bliver alle som en genstand for mange mandige blikke og videre megen begær og drift. Denne smeltedigel tager Drengen del i – nu hvor han tør omfavne livet, lidenskaben og kærligheden til det modsatte køn.

Det er noget af en dannelsesrejse – á la Laxness.

Læs eventuelt med om forlaget her.

 

Andre Litteraturlinjer:

litteraturlinjer-afgrundenFire mænd - Litteraturlinjer - boganmeldelse