Max, Mischa og Tet-offensiven

Max, Mischa & Tet-offensiven

Titel: Max, Mischa og Tet-offensiven

Forfatter: Jonas Harstad

Oversættelse: Lea Carlsen & Nete Harsberg

Forlag: C&K Forlag

Sidetal: 1072

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse:✏️✏️✏️✏️✏️

Dette er en mastodont – i alle henseender – det er den store amerikanske roman, ganske skrevet af en nordmand, og den er så fermt udfærdiget. Vi følger Max Hansen, som ligger søvnløs i det amerikanske midtvesten. Han drømmer i dagtimer, og han forsøger at forholde sig til sin virkelighed. Han ved, at han på papiret hører til Norge, men han føler sig nu også ganske meget som en god amerikaner, nu hvor han trods alt har holdt ud at opholde sig i landet i godt tyve år.

Se, således kan man se denne som en stor identitetsmarkør i denne prægtige, righoldige roman.

Litteraturlinjer - skrivning

Umiddelbart ville han gerne, at han havde valgt at blive i Stavanger, men hvor han også var meget ensom, idet hans forældre jo faktisk ikke var meget hjemme.

Max er ikke mange år gammel, da han flytter til USA. Tretten år ung, og han rammer Long Island. Hvordan finder man sig selv i sådan en udfoldelse? Han har sin familie med, men den holder ikke sammen længe, og han må finde sin egen røde tråd i et virvar af mange løse ender.

Mordecai og derpå Mischa er skikkelser, der hjælper ham i den retning, han føler, han skal, og de bliver en slags vejvisere i den forstand.

Det er kærlighedens røde tråd, han først finder, og han får foden ind i kunstneriske miljøer.

Litteraturlinjer.dk

Ove er en anden skikkelse, der summer i hans bevidsthed. Det er Max’ onkel, og han forlod såmænd Oslo tilbage i 1960’erne, da livet som jazzmusiker kaldte på ham.

Der er mange spor, og det er så spændende at følge. Det er minsandten godt skrevet, det her, så empatisk og overrumplende. Det er sprogligt smukt og holdt i litterære rammer, der undertiden brydes på finurlig og smuk vis.

Det er en stor udgivelse – i alle henseender.

Mange tak til Politikens Forlag for at sende mig denne til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

De vilde detektiver - Roberto Bolaño - Litteraturlinjer.jpegCésar Aira - Spøgelserne - Tiderne Skifter - Litteraturlinjer