Gullivers rejser

Swift - Gullivers rejser

Titel: Gullivers rejer

Forfatter: Jonathan Swift

Forlag: Klim

Sidetal: 364

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Vi kender alle til personen. Nævn blot, at du tænker på en mand, der strander på en ø, hvor alle er små, og hvor han vågner og ser sig selv bundet fast til sandet. Gulliver!

Det råber de fleste, og det er også helt rigtigt. Det er virkelig en klassiker, der er blevet trykt igen og igen, mange gange i forkortede versioner.

Nu har vi den på dansk i en uforkortet udgave. Den er oversat til dansk af Hans Jørgen Birkmose, og det er flydende og flot. Ganske som selve bogen, der fremstår med guldciselering og illustrationer af Arthur Rackham.

Jonathan Swift - Gulliver's Travels

Jeg klapper i mine hænder og nyder at have muligheden for at sejle ud på fremmede have med Lemuel Gulliver, som vor hovedperson rettelig hedder.

Titlen er lang, den uforkortede titel lyder: ”Gullivers rejser: Rejser til adskillige af verdens fjerne nationer. I fire dele. Af Lemuel Gulliver, først kirurg, så kaptajn på adskillige skibe”.

Tilbage til handlingen. Lemuel Gulliver skylles op på stranden efter et skibsforlis. Han bliver taget til fange af de lynhurtige liliputter. Tanken slår først og fremmest ned i ham: Hvor er jeg? Hvordan og hvornår kan jeg komme hjem igen?

Gulliver kan ikke sådan lige slippe fri, og det varer ikke længe, før diverse anklager hagler ned over ham. Han beskyldes for at have fremtryllet vand. Han flygter. Han kommer hjem til England, men han er ikke sen til at stikke til søs igen. Denne gang rammer han, grundet uvejr, Brobdingnag. Det er så netop her, at græsset er lige så højt som træer, og pludselig er Lemuel meget lille. Sådan forløber en årrække, hvorfor der kommer til at gå lang tid, førend han for alvor kan ramme sit eget hjemland igen, og han må endda et smut forbi Japan, og derpå er det de talende hestes land, der står for skud. Lad os dvæle ved hestene. De benævnes slet og mundret Houyhnhnms. Så er det ligesom slået fast!

Gulliver's travels

Det er en satirisk roman med bid, og her i en tid, hvor Jonathan Swift kan ’fejre’ sin 350 års fødselsdag er der atter grund til at fordybe sig i dette fremragende, morsomme værk.

En stor tak til Forlaget Klim for at sende mig denne fine bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Manhattan Beach af Jennifer EganVerdenslitteraturen - litteraturhistorie, litteraturvidenskab