De forbandede

Joyce Carol Oates - De forbandede

Titel: De forbandede

Forfatter: Joyce Carol Oates

Forlag: Gads Forlag

Sidetal: 712

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Så er der skruet op for uhyggen, i stor stil, for pokker. Det er så godt!

Joyce Carol Oates er særdeles produktiv; hun holder sig ikke tilbage, skriver dag ud og dag ind, og tager endog gerne natten i brug, tænker jeg, formoder jeg.

Dette er et værk – De forbandede – med mange sider, og der er grobund for fordybelsen, ganske enkelt.

Faktisk indledte Joyce Carol Oates arbejdet med denne roman allerede tilbage i 1984, hvilket år, og der gik endog mange år, førend den ramte de læsendes øjne, og tak for det.

Litteraturlinjer

Handlingen er modbydelig, i sin rette ordlyd. Vi befinder os i New Jersey, i Princeton, hvor en del særlige hændelser finder sted. Det er M.W. van Dyck, der fortæller om det skete, og han er en slags amatørhistoriker. Han bryder sig bestemt om at grave i historien og finde sager frem til videre belysning. Han er selv vokset op i byen og har dermed selv pr. øjenvidnedefinition fundet frem til perspektiver, som de gængse historiebøger ikke har taget med. Derfor er der mulighed for uddybning her, kan vi forstå.

Dyck vil slet og ret fortælle os den sande historie om det, der skete, og som kendes under Crosswick-forbandelsen. Den tog fart med bortførelsen af Annabel Slade, en køn jomfru med pengepungen i orden. Hun bliver gjort gravid, og så findes hun derpå i et værelse på et slot. Hun føder en særling, og nu kan snakken for alvor folde sig ud. Hvis det blot var det. Nu er hendes bror begyndt at høre stemmer, en slangehvisken, og han får her at vide, at han bør hævne sig, gå imod sin søsters skæbne.

Læs

Det er overklassen, han går efter, og nu tager det fart, sådan da, for Joyce Carol Oates gør en dyd ud af at ramme denne særlige stil i 1800-tallet, hvor tempo ikke altid er at finde, men hvor det skrider stødvist fremad, og det er fremragende, må jeg sige.

Jeg er solgt!

 

Andre Litteraturlinjer:

Uendelige verden - læs Follett