Autonauterne på kosmostraden

Autonauterne på kosmostradaen af Julio Cortazar

Titel: Autonauterne på kosmostraden

Forfatter: Julio Cortázar & Carol Dunlop

Oversættelse: Ane-Grethe Østergaard

Forlag: Skjødt Forlag

Sidetal: 400

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse:✏️✏️✏️✏️✏️

Titlen kan i mine øjne stå for et af årets bedste poetiske perspektiver. Smag på den, og jeg er vis på, at mangen en læser vil være klar på at sætte sig til rette med denne sag, som jo i og for sig ikke sådan lige kan ses som en roman, vel? Er det en rejseberetning? Er det fiktion, en fagbog? Det er atypisk. Kæd dét sammen med, at især den ene forfatter er en vis Cortázar, Argentinas store skribent, ham med de mange fantastiske noveller og den argentinske, ja endog latinamerikanske pendant til Ulysses, og så er interessen givetvis vakt.

Det var i al fald tilfældet for mig, da denne bog tikkede ind i indgangen.

Det var i maj 1982, at Julio Cortázar og Carol Dunlop kastede sig ud i et eventyr, som ikke mange ville vælge: En regelret rejse på motorvejen mellem Paris og Marseille. Rejsen foretog de i deres ’drage’, som i dag kendes som ’Fafner’, et rødt folkevognsrugbrød. De ville gøre ophold på alle turens 65 rastepladser og overnatte på hver anden. Det var her tanken, at det rolige tempo, som fik rejsen til at strække sig hen imod en måned, ville gøre noget for krop og sjæl, og for skriften! De ville skrive, hver især, om dagligdagsherligheder, og de ville lade tankerne folde sig ud, hvorfor man i og for sig – i min optik – rammer godt, hvis man klassificerer denne som en fiktionaliseret essayroman. Kan den gå? Nu, hvor vi kender Julio Cortázar fra såvel Hinkeleg, også udgivet hos Skjødt Forlag, og fra de mange mystiske, undertiden surrealistiske noveller, der omtrent alle italesætter situationen mellem læser og fortæller, ved vi, at der er en leg på færde.

Den interesserede læser vil endog finde små noveller i denne bog, som mestendels består af korte tekster med fængende overskrifter. Og der er det meget fine i det, at der er disse billeder af forfatterparret, der nærede en stor kærlighed til hinanden på tværs af tid og sted samt rum, det mærkes, og der var i og for sig cirka 40 år imellem dem. Og så vil tilfældet, at hun døde før ham, hvorunder efterskriftet – skrevet af ham – står simpelthen så rørende frem.

Hinkeleg af Julio Cortazar

Dette eren rejse – jeg er fan!

Det kan du givetvis høre.

Jeg må også her – som en spanskkyndig – nævne, at det er meget autentisk formidlet på dansk, så godt oversat af Ane-Grethe Østergaard. Det er i det hele taget en utrolig flot udgivelse, som Skjødt Forlag står bag. Dejligt med så nuanceret et fokus på latinamerikansk litteratur. Det er bestemt klædeligt.

Mange tak til Skjødt Forlag for at sende mig denne til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

LitteratursidenSæt og match af Álvaro Enrique