Hinkeleg

Julio Cortázar - Hinkeleg - Litteraturlinjer

Titel: Hinkeleg

Forfatter: Julio Cortázar

Forlag: Skjødt

Sidetal: 760

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé

Du kan købe bogen her.

Så har du for alvor muligheden for som læser at hinke dig vej igennem et af de store sydamerikanske værker. Hinkeleg er med andre ord på gaden på dansk for første gang nogensinde, og jeg vil med det samme sende en stor tak til Forlaget Skjødt for at gøre dette min danske læsning af dette værk muligt, mens jeg også vil sende en hilsen til Rigmor Kappel Schmidt for sublim oversætterkunst – det har ikke været nemt.

Værket er originalt, og det er typisk Cortázar, en af mine helte, at lege med læseren på denne vildt fascinerende måde.

Det viser sig hurtigt, at der er flere veje at læse sig igennem dette værk.

Man kan læse den lineært, altså sådan som man under normale omstændigheder læser et værk. Her indledes med første kapitel, der følges af andet, hvortil tredje kapitel støder til. Gør man det, ender man ved kapitel 56, og man har bevæget sig igennem 500 sider.

Det er også muligt at læse den som hinkende læser, altså frem og tilbage mellem bogens to tekstdele. Der er kapitlerne 1-56 og dernæst de ”undværlige kapitler”, som de hedder, der løber fra kapitel 57 til kapitel 155, altså fra side cirka 500 til side 760.

Det er strukturen, og det er såmænd ikke så indviklet, og værket fortjener sådan set blot at blive åbnet, hvorved læsningen igangsættes.

Tag venligst en beslutning om din læsevej hurtigt, for det får dejlige konsekvenser, og du kan for en gangs skyld selv være med til at skabe fortællingen, til en vis grad.

Denne fine roman er fra 1963, og det kan være meget godt med en overordnet beskrivelse af den og dens samtid. Denne står Rigmor Kappel Schmidt så fint for, og du kan tilgå den her.

Julio Cortázar - Hinkeleg

Julio Cortázar fabulerer som vanligt, og han beskriver indledningsvist Paris, hvor læseren støder direkte ind i to personer, Horacio Oliveira og Maga. Horacio er en intellektuel og temmelig kynisk, mens Maga er decideret drømmende og naiv. De er sammen uden dog at elske hinanden, og Paris er det miljø, de bevæger sig rundt i. Du vil også stifte bekendtskab med Slangeklubben, hvor drikfældige intellektuelle typer mødes og snakker om alt lige fra jazzmusik til billedkunst over litteratur, herunder den tibetanske dødebog, kinesisk tortur, naturvidenskabens love, alt imens de bevæger sig rundt i en døs af cigaretrøg og en rus af vodka, caña og mate. Det er tåget og temmelig fascinerende at være med til som læser.

Der er blandt andet tale om stream-of-consciousness i dialogform, og der er dybde på alle planer. Vær du blot vågen som læser, og du vil modtage vitaminer i prosaform.

Pludselig tager det hele fart, for Maga forsvinder, og hendes barn omkommer. Horacio kastes ud i en eftersøgning, og den fragter ham til Argentina og Uruguay, dels til et cirkus og dels på sindssygehospital.

Dette er ganske enkelt fremragende læsning, og jeg er højt hinkende og herligt fascineret og betaget af denne bedrift.

Mange tak til Bog & Idé for at sponsorere denne bog.

 

Andre Litteraturlinjer:

LitteratursidenSæt og match af Álvaro Enrique