De tolv

Det tolv af Justin Cronin - Litteraturlinjer

Titel: De tolv

Forfatter: Justin Cronin

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 751

Udgivelse: 2012

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

I Den første fik vi på fornem vis opridset linjerne og sat scenen for denne roman.

I De tolv er vi gledet direkte ind i fantasyformen, idet vi nu befinder os hundrede år ude i fremtiden.

Der er få overlevende tilbage efter den dræberlignende tilstand, hele samfundet har været omgærdet af, og disse overlevende har bosat sig i små samfund, dog uden at det jager frygten bort, for vampyrerne jager om natten.

Vi møder atter Amy og de tolv dødsdømte mordere, og sagen er såmænd den, at vi igennem Cronins ferme forfatterhånd graver flere lag dybere ind i deres personligheder, hvorved denne roman kan siges at skabe bredere perspektiv og vinde større dybde end den forudgående, som mere fokuserede på at sætte scenen for trilogien.

Døden kigger efter et endnu levende menneske at kaste sig over, og man kan som individ ikke vide sig for sikker.

Selvom romanen har rolige armbevægelser i begyndelsen, skal man ikke lade sig narre, for det tager fart sidenhen, og fra det første vampyrangreb finder sted til romanens slutning kan man risikere at måtte vinke farvel til sociale arrangementer og – ikke mindst – til sin nattesøvn.

Den rolige begyndelse giver rum for videre uddybelse af personerne og til de landskaber, som uhyggen spreder sig over.

Der er eksempelvis Amy, som nu har levet i hundrede år, men som stadig ligner et uskyldigt barn, og hun har et vist horn i siden på de tolv, som hun for alt i verden vil til livs.

Får hun held med det?

Samfundene vender sig i stor og udfarende stil mod de indtrængende vampyrer, og derfor er kampen hård for begge parter, men det afgørende alvorlige finder sted i det samfund, Guilder er leder af, for han ser med meget milde øjne på vampyrerne. Han inviterer dem ind, og samfundet her ender med at nyde godt af vampyrernes beskyttelse. Infiltrationen og dramaet kan derfra eksplodere til alle sider.

Fronterne er trukket gevaldigt op, og det kan kun blive spændende at følge med i sidste del af trilogien: Spejlbyen.

 

Andre Litteraturlinjer:

Temeraire - Naomi Novik - Litteraturlinjer - FantasyHan Kang - Vegetaren - Litteraturlinjer