Spejlbyen

Litteraturlinjer - spejlbyen

Titel: Spejlbyen

Forfatter: Justin Cronin

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 835

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Med Spejlbyen bliver Justin Cronins stort anlagte romantrilogi fantastisk afsluttet – den sidste episke sten bliver lagt, og tilbage står læseren med en særlig oplevelse, for det har i sandhed været et specielt indblik i en ’mulig’ verden, når først et fejltrin har fundet sted.

Man skal som læser købe præmissen, at der er en form for sci-fi over trilogien, men ved nærmere eftertanke er der måske ikke tale om en fjern fremtid, alligevel!

En virus er sluppet løs og har hærget menneskeheden, genereret vampyrer, og overlevelsen er ganske umulig – men midt i moradset lever Amy Bellafonte i ly, om end hun bliver omdrejningspunkt for en særlig eftersøgning, hvor FBI-agenter søger med lygter og mange grumme idéer, mens vampyrer angriber sagesløse og er i færd med at udrydde den menneskelige befolkning. Vores eneste håb er altså Amy Harper Bellafonte, som også har fået virussen ind i kroppen. Hun mærker udødeligheden og frygten banke som et hjerte – hundrede år gammel som hun er og uden at aldringen kan skimtes i hendes ansigt.

Alt er stille.

Alt er tyst.

Romanen bevæger sig langsomt hen imod den altafgørende finale, hvorunder den vinder dybde og perspektiv, ganske som forgængeren.

Der er væsner, der kryber frem med tanke om at genopbygge samfundet på ny, og Amy besidder en særlig gave, og det er altså ikke for meget sagt, hvis man ser hende som menneskehedens håb.

Forud går Den første. Den følges af De Tolv.

Romanserien dækker et gedigent spænd – idet der slutteligt er udblik til en fremtid, som den kan forme sig om 900 år!

Samfundene bliver affolket, og visse steder får vampyrerne tiltusket sig adgang gennem drabelig adfærd.

Den helt store finale venter forude, og jeg kan unde læseren at være med på forreste række, neglebidende spændende som det er.

spejlbyen-ii

Til tider er fantasy-genren vilter og svær at acceptere, synes jeg, idet der mangler forankring. Men med denne trilogi er sammenhængskraften og læseglæden enormt stor.

Spejlbyen formår at samle alle de mange røde tråde til et samlet tæppe af uhygge og spænding.

Tak til Lindhardt & Ringhof for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Midnatspaladset - Carlos Ruíz Zafón - LitteraturlinjerBog anmeldelse