Den begravede kæmpe

Den begravede kæmpe

Titel: Den begravede kæmpe

Forfatter: Kazuo Ishiguro

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 380

Udgivelse: 2015

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé.

Du kan købe bogen her.

Kazuo Ishiguro.

Nobelpris 2017.

Kazuo Ishiguro er original. Han prøver sig af i mange litterære perspektiver, og denne gang har han på sin egen måde kastet sig over fantasy og en gammel myte.

Åbner du denne bog, skyder du dig selv ind i Kong Arthurs England, og det går ikke stille for sig.

Skriv og rejs

Vi er smidt direkte ind i 500-600 tallet og England. Kong Arthur er lige død, hvilket jo naturligvis betyder, at hele landet er ganske og fuldstændigt omgivet af tåge. Sakserne og briterne har været i krig i mange år, men for tiden er der faktisk en stille og meget skrøbelig våbenhvile. Der er gisninger om, at denne sagte fred ikke just er resultatet af lange, seje forhandlinger, men at den kan skyldes, at der er sket noget med menneskerne efter Kong Arthurs død. Det er, som om erindringer smuldrer, og fortiden forvanskes.

Vi møder Axel og Beatrice. De er gift, og de er begge oppe i årene. De har lidt, og lidelsen fortsætter; de har ikke set noget til deres søn i lang tid. Han forlod dem i vrede. De kan dog ikke helt huske, hvorfor han smuttede, og derfor er de båret af den stærke overbevisning, at de, hvis de atter får etableret kontakten til ham, igen bliver forenet med deres fælles tid sammen. De tænker, at erindringen da vil folde sig ud på ny. Derfor drager de af sted, og de har kig på en landsby, der ligger tæt på. Det er en nødvendighed at tage af sted, det mener Beatrice helt og holdent, og Axel følger trop.

Solstrejf og Litteraturlinjer

Edwin støder til. Han er en knøs, og han er ensom, fordrevet som han er. Her kan man som læser ikke stoppe, hvis man har læst værket, med at tænke på Sancho Panza og Don Quijote de la Mancha.

Der er noget eksistentielt på færde i denne roman, ganske som det også er tilfældet med andre af Ishiguros romaner, og jeg er tryllebundet af det. Det er virkelig en besættende og kølig/stringent fortælling, og jeg fornemmer, at tågen kryber frem mellem sætningerne og rammer mig.

Man får også de fantastiske elementer i tilgift: drager, nisser og trolde, og det fungerer fremragende, det må jeg sige.

Mange tak til Bog & Idé for at sponsorere denne roman.

 

Andre Litteraturlinjer:

Forelskelser af Javier MaríasSwift - Gullivers rejser