Den evige ild

Den evige ild - Ken Follet

Titel: Den evige ild

Forfatter: Ken Follett

Forlag: Cicero

Sidetal: 909

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Har du hang til historiske romaner? Er du en af de mange læsere verden over, der har været fordybet i de storsælgende værker om Kingsbridge? Denne middelalderby, som gennemgår så virkelig mange forandringer, og hvor det centrale stykke arbejde må siges at være at bygge katedralen i centrum af byen. Dette job beror utvivlsomt på udholdenhed og ganske meget dedikation, lidt ligesom læsningen gør, eftersom det immervæk er flere tusinde sider, vi hver især skal vende!

Jordens søjler er første bekendtskab med Kingsbridge.

Vi støder ind i Tom Bygmester. Han brænder virkelig meget for at få sat sit præg på den verden, han lever i. Han vil simpelthen bygge en katedral, endskønt det koster alle hans kræfter og nærmest alle relationer. Handlingen udspiller sig i 1100-tallet.

Uendelige verden er vores andet møde med landsbyen.

Historien former sig om en hemmelighed, og fire børn bevæger sig sammen igennem denne periode. Deres livsbaner krydser hinanden i ny og næ. Vi befinder os i 1300-tallet. Denne periode var hidsig. England sloges med Frankrig, mens pesten slog igennem og ramte hårdt.

Den evige ild - Ken Follet

Læserne til disse romaner er mange. Det er der en god grund til. Historisk fiktion har det med at antænde en glæde i mange læsere. Vi lærer – i de bedste situationer – om faktiske begivenheder igennem en opdigtet historie. Forfatteren har mulighed for at bringe de menneskelige følelser ind i en fortælling, vi kan relatere til med vores historiske viden.

Ikke alle forfattere evner det. Ken Follett er endog blevet kritiseret for, at hans personkarakteristikker er en anelse unuancerede. Jeg er til en vis grad enig. Man kan dog ikke – som jeg ser det – kritisere Follett for hans evne til at formidle en historie, der tager udgangspunkt i en historisk periode, på en levende og intens måde. Det er gribende.

Den evige ild er nu den tredje mulighed for at hilse på Kingsbridge, og jeg kan med glæde slå fast, at der er dramatik og kræs for Folletfans. Kingsbridge kalder.

I dette tredje bind om Kingsbridge kastes vi ind i en tid med den protestantiske Elizabeth den første. Hun bliver dronning. Ikke alt er fryd og gammen. Hun må erfare, at den resterende del af verden ikke just applauderer. Maria Stuart, hendes kusine, afventer situationen på afstand i Paris. Hun er katolsk. Pludselig kan hun forstå på omgivelserne, at hun er udset til at være en bedre dronning. Dermed er Elizabeth presset. Men hun er smart. Hun etablerer landets første efterretningstjeneste.

Péter Nádas - Parallelle historier - Den tavse provins - indlæg

Handlingen er derfra igangsat.

Det er her, Ned Willard træder ind på scenen. Han er hemmelig agent. Hvor kommer han fra? Rigtigt: Kingsbridge. Han er lun på Margery Fitzgerald, som han så inderligt ønsker sig som kvinde i sit liv.

Dramatik, intriger. Follett er atter hjemmebane, og du kan spille med i opklaringen, knytte de mange løse tråde sammen. Det er besættende og betagende. Det er underholdende læsning.

Mange tak til Rosinante & Co for dette anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Jordens søjler - Ken Follett - Litteraturlinjer - litteratursidenUendelige verden - Ken Follett - litteratursiden - litteraturlinjer