Jordens søjler

Jordens søjler - Ken Follett - Litteraturlinjer - litteratursiden

Titel: Jordens søjler

Forfatter: Ken Follett

Forlag: Cicero

Sidetal: 780

Udgivelse: 2006

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Der skal vilje og vedholdende adfærd til for at bygge den ønskede katedral i Kingsbridge i England. Vi bliver med et hestespark blæst omkuld i begyndelsen af dette digre værk om 1100-tallets middelaldermennesker i et lille samfund.

Vi møder Tom og hans familie, der må kæmpe ihærdigt for at finde moneter nok til at klare dagens strabadser, og skidt bliver til værre, idet de bliver overfaldet af en fredløs, idet de bevæger sig igennem sneen, og da mister de den gris, der gerne skulle have givet dem sul på kroppen hen over vinteren. Helt slemt bliver det dog, da Agnes er så ganske afkræftende, at hun blot lige formår at føde det barn, hun har båret på, inden hun må forlade sin krop, Tom og den barske verden. Tom sætter barnet ud i naturen, idet han slet og ret må undgå den pine, det er at skulle brødføde endnu et barn; han har nok at se til med Alfred og Martha, og sorgen bider da også ud efter ham. Men barnet skal senere på en livgivende facon ’hjemsøge’ ham.

Kort tid derefter møder han Ellen og Jack, som begge bor i skoven. De har et og andet at gøre med det hestespark, der bliver plantet i læserens og én karakters bevidsthed i begyndelsen af denne store fortælling.

Til Kingsbridge kommer de alle fem, og nu kan Toms forsøg på at indynde sig hos prior Philip begynde. Han ender med som bygmester at skulle stå for opførelsen af katedralen i Kingsbridge, ganske skubbet i gang af en pludselig brand i den tidligere kirke.

Alfred hjælper til, og pludselig har vi i Aliena det punkt, der skal skabe så mange intriger og magtkampe de to unge mænd imellem; Alfred og Jack begærer den samme kvinde, og de begynder da en indædt, skjult kamp mod hinanden, hvor der er mange tricks og mange uheldsvangre veje at tage.

Tom bliver imidlertid indlemmet i et problem. Hans folk går imod ham, og der ulmer også en vis uro omkring Kingsbridge, hvor William Hamleigh, der egentlig også har en lanse i siden på Aliena, huserer og skaber megen polemik, herunder drab og ødelæggelse.

Dyk gerne ned i historien omhandlende England i middelalderen og nyd de afstikkere til Frankrig og til den storpolitik, der rammer lokalt og hårdt.

Det er dramatisk og højspændt på samme tid, mens der ligeledes er en indfølt personkarakteristik, som kan sætte sig spor hos den engagerede læser.

En anden historisk sag er Rosens navn.

 

Andre Litteraturlinjer:

Bog anmeldelse - blog om bøger