Mørkets skønhed

Tegneserier for voksne - mørkets skønhed

Titel: Mørkets skønhed

Forfattere: Kerascoët & Vehlmann

Forlag: Forlæns

Sidetal: 94

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

I mørket gemmer sig en skønhed, som kan være virkelig vanskelig at få øje på, og der skal gå en tak i retning af Kerascoët og Vehlmann samt til Forlaget Forlæns for at sende mig ind i denne verden af en altopslugende, omsiggribende mystik.

Lad os få de tydelige linjer trukket op: En pige er omkommet og ligger i skoven med skoletasken slynget ud til siden. Hun har kiks i tasken, og hun har ydermere alskens kryb omkring sig.

Aurora og Hector er miniaturer, der indledningsvist lever i bedste velgående i det indre af pigens krop, men det bemærkes lynsnart, at noget er på bedding, en gruopvækkende situation udspænder sig. Aurora, der er forlibt i Hector, finder ud af, at de er spærret inde, og at luften bliver stadig mere og mere trang. Sammen med Plim kravler de ud af pigens næsebor, og de havner dermed i den verden, vi mennesker bebor.

Der er påfaldende få mennesker med i denne grafiske roman, og det er netop endnu et element, der gør den så urovækkende. Det er ganske, som om fraværet er ladet med metaforik, og spørgsmålet om, hvad pigens dødsårsag er, toner umiddelbart frem i begyndelsen for læseren for sidenhen at blive skubbet i baggrunden, for der er fart og tempo over handlingen.

Blog om bøger - grafiske romaner

Hector er gudeskøn, og han kan dårligt være sig selv i denne nye verden, hvor naturens kræfter er mange og vilde over for sådanne små væsner. Han leger sig igennem tilværelsen og er blind for de mytterier, der opstår blandt de mange små, hvorunder særligt en magtsyg pige skaber sig et slæng af beundrere med tanke om at udrydde eventuelle duellanter.

Aurora er formidabel til at indordne sig og påtage sig et ansvar. Hun inddeler det nyligt opståede samfund, skaber sheltere af skolehæfter og en madbod, hvor hun og Plim bestyrer uddelingen af mad ganske efter rimelighedens principper.

Alt er styret. Alt er ordnet, og kan man være utilfreds med denne konstellation?

Miniaturerne skaber et miniaturebillede af vores samfund, hvor vi jo også har tanke om ret og rimelighed, men hvor der også findes kalkulerende typer og begær efter anseelse.

Særligt gør ’prinsessen’ sig bemærket. Hun får blandt meget andet sine undersåtter til at skabe en brudekjole af myggevinger, og hun forstyrrer enhver tilsyneladende ro. Læseren skal ikke møde hende mange gange, førend antipatien blusser op, og væmmelsen rumsterer. Modsætningerne tegnes op, og Aurora, det gyldne islæt, får kam til sit gyldne hår.

Mørkets skønhed - Kerascoët & Vehlmann

Alt i alt indledes denne verden med et idyllisk perspektiv, men straks derefter ændres situationen, og forfaldet indtræffer. Stemingen slås nydeligt an med afdæmpede farver og urovækkende tegninger, alt imens handlingen går direkte mod nulpunktet. Spørgsmålet er, om Aurora er i stand til at gøre noget ved det, nu hvor alle hendes venner har vendt sig imod hende.

Mørkets skønhed er en u-hyggelig og fængende oplevelse, der skaber perspektiv på tilværelsen.

Er du klar til en anden grafisk gedigen oplevelse? Klik her.

Mange tak til Forlaget Forlæns for denne læseoplevelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Den sidste gode mand - Kazinski - LitteraturlinjerHalfdan Pisket - Dansker-trilogien -. Forlaget Gladiator - Litteraturlinjer.dkJPG