Afgrunden

litteraturlinjer-afgrunden

Titel: Afgrunden

Forfatter: Kim Leine

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 595

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Endnu en gang tager Kim Leine udgangspunkt i historiske omstændigheder, og han former således fermt fiktion derfra.

Vi møder tvillingerne Kaj og Ib Gottlieb, der begge har deltaget i borgerkrig i Finland i 1918, og som derfra vender tilbage til København og et liv der – ganske mærket hver især.

Indledningsvist placeres læseren i kupéen, hvor også Ib og Kaj befinder sig. De er på vej til krigen i Finland – de er drenge, der i krigen bliver til martrede mænd – og de er fyldt med gåpåmod og naivitet, hvilket ikke er en god mikstur i krigens scenerier.

De møder således afgrunden i Finland, og sidenhen har de så overordentligt svært ved at finde fodfæste i de miljøer, de efterfølgende ramler ind i, henholdsvist i Danmark og Tyskland.

Kaj og Ib går i hver sin retning hjemme i København, den ene mod lægegerningen og den anden mod præsteskabet. Dog er kampen tydelig; de forsøger ihærdigt at finde fodfæste i 1920’ernes Danmark.

De har svært ved at binde sig til en fredelig tradition – de kan ikke finde glæde i ét forhold, og de kan snart sagt ikke binde sig til noget.

Hvor Ib bliver læge og sidenhen landskendt som hypnotisør, bliver Kaj teolog, om end han udråber sig selv som ateist, og derfra får han succes som journalist ved Ekstra Bladet. Han bliver reporter og melder om nazismens indtog i Tyskland.

De overskrider grænser og korrumperes derved – afhængighed og forvrængning er på menukortet til daglig.

De skubber sig i hver sin retning for at ende i en fælles front i modstandsbevægelsen.

Det kan kun have en udgang!

Sprogligt set er vi med helt tæt på, idet der også er grænseoverskridelse og forvrængning på færde her, og der er en form for røntgenskrift i øjenhøjde, hvor det psykologiske indblik serveres for den engagerede læser.

Har du mod på mere psykologisk indsigt, er dette en vej at gå.

 

Andre Litteraturlinjer:

bog anmeldelseFra vinterarkiverne - Merethe Lindstrøm - Litteraturlinjer