Profeterne i Evighedsfjorden

litteraturlinjer-profeterne-i-evighedsfjorden

Titel: Profeterne i Evighedsfjorden

Forfatter: Kim Leine

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 525

Udgivelse: 2015

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Kast dig gerne hovedkulds ind i denne historiske roman, der fokuserer på Grønland og på Morten Falck.

Vi befinder os i København i 1780’erne, hvortil Morten ankommer for at fordybe sig i teologi. Det kommer dog hurtigt os for øje, at han snarere nærer en stor interesse for lægekunst samt for oplysningstidens idealer, herunder frihed. Han bliver ved med at messe for sig selv, at mennesket stadig er bundet af lænker, og han ihukommer derved en vis Rousseau.

Morten oplever lidt af hvert i storbyen, blandt andet møder med mænd, der vil meget tæt på ham, og som også kommer det.

Han forlover sig med Abelone Schultz, men han bryder dog forlovelsen, idet de faste rammer forstyrrer ham.

Han drives af lyst til at bryde fri at traditioner og forventninger, og han har begær efter eventyr – derfor skaber han sig adgang som missionær i en dansk koloni ved Sukkertoppen i Grønland.

Her tager tingene fart.

Som læser får man indblik i kulturelle sammenstød og sjælelige problemer opstået på den baggrund – for kan man føre en kultur igennem en anden kultur og stadig stå som et helt og solidt menneske?

Morten Falcks indre er i oprør, sindet slår sprækker, og splittelsen træder frem.

Morten begår mange overtrædelser – sjælelige ikke mindst – og det mærker ham.

Han møder den grønlandske befolkning og evner ikke at lytte til menneskene.

Romanen indledes med et glimt af et mord – en enke styrter i døden. Det er i 1793, og det skal få betydning for romanen og for Morten Falck, der bevæger sig op igennem 1780’erne, hvor han og dermed læseren får indblik i livet i Grønland, indtil han rammer det fatale årstal.

Morten rejser ud for at danne sig, og han skal gerne – efter den litterære tradition – vende hjem som et oplyst og ændret menneske. Det sker dog ikke, idet han fanges i Grønland.

Beskrivelserne er fyldt til randen med billeder, der trækker på hele læserens sanseapparat, og det er ikke for sarte sjæle – direkte og fængende – og der er fart over Indlandsisen.

Det samme kan siges at gøre sig gældende med Afgrunden, som tager fat på tiden omkring Første Verdenskrig og borgerkrig i Finland.

 

Andre Litteraturlinjer:

Havbogen - boganmeldelsebog anmeldelse