Bernhard Hvals Fortalelser

Litteraturlinjer - bernhard-hvals-fortalelser

Titel: Bernhard Hvals Fortalelser

Forfatter: Lars Saabye Christensen

Forlag: C&K Forlag

Sidetal: 517

Udgivelse: 2011

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

I et sprudlende sprog meddeleler Bernhard Hval, at han nu har lagt sit eget mordvåben frem foran sig i den ydmyge lægekonsultation.

Konsultationen (et rum) har han stablet på benene, og det vil han nu med et enkelt skud forlade for stedse.

Først ønsker han sig dog inderligt at færdiggøre en beretning om sit liv – et slags, i al beskedenhed, festskrift!

Denne mand, for pokker, kan ikke, og heldigvis for det, fatte sig i korthed, og i tilgift lider han af Tourettes syndrom, hvilket udmunder sig i sproglige ytringer, der skaber endog mange problemer for Bernhard, eksempelvis da han skal aflægge lægeløfte og holde tale for den lægelige forsamling ved afrunding tiden som lægestuderende. Tilmed har han tics, og han frygter at blive far. Denne frygt skal vokse sig større, eftersom han uforvarende gifter sig med en tennisspillende kvinde, der måske kan betegnes som den mest skrukke skønhed i verden. Det skaber problemer for Bernhard, og det viser sig i kølvandet deraf, at han har mange finurlige finter at anvende for at undgå de lykkelige omstændigheder.

Tag en dyb indånding.

Bernhard kommer også ind på sin tro følgesvend igennem tykt og meget tyndt, hr. Notto Fipp. Han er en lige så skæv skikkelse som Bernhard, og sammen kan de gøre verden mere nuanceret. Notto Fipp nyder stor agtelse for sit stivsind og sin lyst til at gå om kap, med sig selv og med tiden. Bernhard er ganske imponeret over hans store lidenskab for bananer og mælk, som fungerer som benzin på den skarptslebne og strømlinede motor, der pumper blod rundt i Notto Fipps tynde blodbaner.

Bernhard vier sig med Sigrid, men han kommer også til at vie deres hvedebrødsdage og sin doktordisputats til Fipp, og det er umådelig inspirerende at få adgang til kapgængernes hemmelighed, ligesom det også er rammende at læse om Sigrids vrede.

Vi stifter desuden gennem Bernhard bekendtskab med hans mor, som smuttede til et fjernt land for at pleje lysten til kvindelig kontakt, og med Bernhards far, der skød sig en kugle for panden grundet økonomisk uføre.

Gennem dette festskrift får vi sprogligt overskud for alle lækre sider, og der er ganske dejligt mange af dem. Der er overstadige sekvenser, sjofle sætninger og balstyriske indfald, og det er hylende morsomt.

Denne energi og denne ramme for en fortælling kendetegner Saabyes fremragende forfatterskab. Du kan hoppe længere ind i forfatterskabet her.

 

Andre Litteraturlinjer:

bog anmeldelse - litteratur reviewBoganmeldelse - bogblogger