Magnet

Litteraturlinjer - magnet

Titel: Magnet

Forfatter: Lars Saabye Christensen

Forlag: C&K Forlag

Sidetal: 748

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Det er en roman, der har tiltrukket sig stor mediebevågenhed.

Det er udelukkende begrundet i den stille og almene enighed om, at dette er et mesterværk på linje med Halvbroderen – forfatterskabets fineste roman.

Det forlyder samstemmende i anmelderverdenen, at Magnet er ’gennemarbejdet’, ’velkomponeret’, ’velskrevet’ og ’veloplagt’.

Der er i særdeleshed også smæk for skillingen. Vi møder straks Jokum Jokumsen, som kommer i litterært uføre, fordi han i sin analyse af Kafkas ”Processen” bramfrit beretter, at den kan og bør kategoriseres som en komedie.

Til grin bliver han, og denne latterliggørelse bliver da ikke mindre, da han endogså kaster sig ud i et stædigt forsvar for sin analyse.

Derfra afbrydes den ellers lineært fremadskridende struktur, for nu møder vi gennem fortælleren, der faktisk befinder sig på et sindssygehospital, Jokums dagbogsoptegnelser, og de indeholder ikke så få kærlighedserklæringer til Synne Sager, som han ihærdigt forsøger at elske rask, hvad enten vi befinder os i København eller i San Francisco. Det forlyder, at fortælleren i – for os den læsende stund – skriver på den roman, vi har fået fingre i.

Det er sjovt!

Fortælleren har boet på kollegie med Synne og Jokum, og der er et og andet imellem dem, men det vil jeg i denne anmeldelse ikke løfte sløret for, for det folder sig – som vanligt med Saabye – bedst ud i fortællingens fart.

Det er en fryd at følge Jokum, som efter at være løbet tør for litterært krudt kaster sig over fotografiet, men han gør dog en dyd ud af ikke at fotografere mennesker, nej han vil fange de døde ting og sager.

Jeg er således meget enig med anmelderskaren; dette er en forbilledlig, fængende, finurlig og faktisk fremragende fortælling, som jeg slugte rub og stub på meget kort tid, og det under jeg enhver lystig læser.

Der er visse linjer at trække til en anden stor roman fra Lars Saabye Christensens hånd; Bernhard Hvals Fortalelser, og du kan læse en anmeldelse her.

Tak siger jeg til C&K Forlag for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

blog bogFra Vinterarkiverne - Tiderne Skifter - Litteraturlinjer - Litteratursiden