Alias Grace

Alias Grace

Titel: Alias Grace

Forfatter: Margaret Atwood

Oversættelse: Lisbeth Møller-Madsen

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 550

Udgivelse:  2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé. 

Du kan købe bogen her.

I 1843 idømmes den da sekstenårige Grace Marks til livsvarigt fængsel. Det siges, at hun er medskyldig i mordet på sin arbejdsgiver og dennes husholderske. Sagen er dog den, at Grace har mere end svært ved at ihukomme, hvad der rent faktisk skete denne dag. Mange har en mening, faktisk omtrent alle, for denne sag får utrolig stor opmærksomhed.

Litteraturlinjer - skrivning

Derfor slås det hurtigt fast, at den gængse mening går på, at Marks må være sindssyg, og i al fald virkelig ond. Hun bliver indsat, undgår med nød og næppe dødsdom, og således får Dr. Simon Jordan, der er specialist i mentale lidelser, mulighed for at grave i dette foretagende, og han tager kontakt til hende for at få hende til at berette om det skete. Han vil faktisk gerne hjælpe hende, for det viser sig, at han undervejs begynder at betvivle de domme, folk og domstole har nedfældet over hende.

Det er omdrejningspunktet, og det er altså så elementært spændende, må jeg sige.

Litteraturlinjer

Faktisk vil jeg slå fast, at dette er en særlig form for litteratur, ganske fordi den også udspringer af en faktisk historie, og Margaret Atwood har vitterligt forsøgt sig med at holde sig så tæt til historien som muligt – det bemærkes meget nuanceret i efterordet, der følger fortællingen her.

Det er i særdeleshed spændet mellem bevidsthed og det slørede i ubevidstheden, der rammer mig som læser.

Det er godt gjort, det er så troværdigt og gribende.

Mange tak til Bog & Idé for at sponsorere denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

De vilde detektiver - Roberto Bolaño - Litteraturlinjer.jpegCésar Aira - Spøgelserne - Tiderne Skifter - Litteraturlinjer