Orientalske noveller

Orientalske noveller

Titel: Orientalske noveller

Forfatter: Marguerite Yourcenar

Forlag: Den Franske Bogcafés Forlag

Sidetal: 163

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Dette er en meget fin novellesamling. Lad det gerne være sagt med det samme. Den stammer fra 1938. Det er en samling, der rummer ti fortællinger, alle skrevet af den belgiskfødte Marguerite Yourcenar.

Hun er ferm til at fordybe sig i sagn, myter samt legender, legende let, fra Kina, Grækenland og Balkan. Der er drabeligt antrit, tragiske skæbner og et meget spraglet persongalleri at forholde sig til.

Det, der tilsyneladende optager hende mest, er den lidenskabelige kærlighed og – ikke mindst – begæret. Det kan få mennesker til at gøre ting, man sidenhen kan fortryde noget så eftertrykkeligt. Der er en særlig nerve i de kvindelige portrætter, må jeg sige, for de ramte mig med spidsen af deres kantede karakter.

Tænk gerne her på kvinden i ”Dødens mælk”. Her er det den pure moderkærlighed, vi møder, uden tvivl, for kvinden, en albansk kvinde, lader sig mure inde og sikrer sig, at brysterne går fri af mursten, idet hun da i fangenskab kan amme sit spædbarn og sørge for, at det får den bedste begyndelse på det liv, der for alvor venter. Det er en selvopofrelse, der er til at forstå, ikke sandt?

Litteraturlinjer

Der er tilmed sarkasme at spore, der er bid i sagerne her. Sætningerne er så smukke, ordene rammende. Men det, der også er så fængende, er den måde, hvorpå Yourcenar uden at tøve og fra den ene sætning til den anden svinger øksen og bevæger sig fra det ømme, sentimentale, til det usentimentale og ganske brutale, for der er kamp om forehavendet her.

Der er så skarpe billeder:

”Til sidst blev luften tyndere; stilheden blev så dyb, at selv en tortureret ikke ville turde skrige”.

Av for en sætning!

Jeg siger mange tak til Den Franske Bogcafés Forlag for at sende mig denne til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Tarjei VesaasDrømmen og Hjulet Batzer & Co