Den hemmelige historie om Twin Peaks

Den hemmelige historie om Twin Peaks

Titel: Den hemmelige historie om Twin Peaks

Forfatter: Mark Frost

Forlag: Politiken

Sidetal: 368

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Laura Palmer.

Klinger det navn i din bevidsthed? Kvinden, den smukke skønhed, der levede et særligt liv i Twin Peaks, og som med Dale Cooper blev vakt til ’live’, for hvem var hun, og hvorfor skulle hun pludselig dø?

Twin Peaks begyndte som en kort serie med otte afsnit, og pludselig voksede skaren af interesserede tilskuere sig så stor, at endnu en sæson på ganske flere afsnit måtte udfoldes, og interessen kan med rette siges – for mange – at forvandle sig til besættelse.

Der blev udgivet bøger om Laura Palmers død, hendes dagbog så dagens lys, ligesom biografer verden over kunne vise en urovækkende spillefilm. Ydermere er det tydeligt, at adskillige af de mange karakterer, der tonede frem i serien, har fået en egen interesse, en særlig bevågenhed. Spørgsmål hober sig op:

Twin Peaks - den hemmelige historie

Hvem er egentlig Dale Cooper, og hvad rummer hans fortid? Er det sandt, at med ham kom mystikken og det onde for alvor til Twin Peaks?

Hvem er ’The Log Lady’?

Kan Nadine fortælle et og andet værdifuldt til os, idet hun virker til at leve i en anden verden?

Hvad med Major Briggs? Kan han klandres for ikke at have læst signaler og symboler om noget mystisk ’out there’ tilstrækkeligt fokuseret?

Der er vokset hypoteser og mange diskussioner frem på diverse platforme, og i den forbindelse er det decideret fremragende at støde på Den hemmelige historie om Twin Peaks, som Mark Frost har udsendt, og som Politikens Forlag har formidlet til et læsende dansk publikum.

Tak for det.

I denne roman, i dette FBI-dossier er der kræs for kendere, og man får virkelig mulighed for at lege detektiv. Vi får en særdeles plausibel forklaring på, hvorfor ’The Log Lady’ bærer så vedholdende rundt på en kævle, og vi nærmer os en forståelse af, hvordan Twin Peaks opstod. Det involverer et meget autentisk tilbageblik på indianerstammer og præsidentembeder.

Der er tillige tidligere mord, der spiller en rolle for den nuværende opfattelse af Twin Peaks, og der er særdeles nuancerede artikler og optegnelser, som kan forbindes med karakterer, som vi allerede kender meget godt, herunder Andy Brennans rapport. Alt sammen er præsenteret i omskiftelige rammer, dels maskinskrevne sider og håndskrevne notater til nedskrevne lydoptagelser over fængende billeder af byen. Det er mit grundige gæt, at man som læser ikke kan undgå at blive betaget af historien om Ed, Norma og Nadine, og den er mere uddybende, end den Cooper hørte i selve serien.

Twin Peaks - Mark Frost - den hemmelige historie

Er man til mystik og surrealistiske situationer, kan denne bog virkelig anbefales, for det er et dybdegående og på samme tid urovækkende indblik i Twin Peaks, som ganske sikkert besvarer nogle spørgsmål, samtidig med at der rejses endnu flere.

“Damn, it’s fine!”

Er man til andre mysterier, kan dette anbefales.

 

Andre Litteraturlinjer:

Vegetaren af Han Kangbog anmeldelse - bog blog