Tyvenes gade

Tyvenes gade

Titel: Tyvenes gade

Forfatter: Mathias Énard

Forlag: Den Franske Bogcafés Forlag

Sidetal: 314

Udgivelse: 2015

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Hils på en ung marokkaner. Følg ham gerne fra fattigdommens fatale fangenskab og videre over farlig sex og fanatiske og samtidig fantastiske venner. Hvad tragter han efter? Han higer efter frihed og tilgivelse, ganske enkelt.

Hvem har vi her fat i? Lakhdar er navnet på den person, vi følger. Han er tyve år gammel, og han er født i Tanger i Marokko. Han har en god ven, Bassam, og der gode til at være sammen, gode til at betragte de piger, der passerer forbi, og når de ikke bruger tid på det, læser Lakhdar gerne litteratur på arabisk, men han vil gerne mere, så han lærer stille og roligt en smule spansk, for derved kan han læse sig vej til det forjættede land, i litterær forstand, og han kan også finde sin vej, for han vil til Spanien.

Fjerpen - Martin Rytter Handberg

Han vil væk fra Marokko. Han ser lidt til sin kusine, og de ser mere og mere af hinanden, indtil de opdages i en nøgen frokost sammen. Bortvisning og tæsk i omvendt rækkefølge er resultatet, og Lakhdar må begynde fra bunden af tilværelsen, frigjort fra alle familiære bånd, for pokker. Det er denne rejse, Lakhdar indvier os i: Vagabondering, bibliotekararbejde for en islamisk gruppe, IT-medarbejder, messedreng, bedemandshjælper.

Han oplever meget, og han bevæger sig rundt, indtil han indfinder sig i Barcelona. Her møder han Judit, en spansk pige. Han får på denne vis mulighed for at se på Marokko med andre øjne, idet han får direkte nys om, hvad der er på færde i Europa, og han befinder sig pludseligt i en midterposition, og han er på en personlig rejse, som jeg virkelig brød mig om at læse om, for der er saft og kraft her, ganske helt ned på sætningsniveau.

Dette er en fortælling, der indsætter en skrøbelig og nysgerrig ung mand i epicenteret for en rystende tid. Her skal han forsøge at finde sig selv, og det kan være overordentlig svært. Sproget er billedrigt og skarpt. Der er utrolig mange litterære referencer, hvor den tydeligste må siges at være til Kurtz i Joseph Conrads Mørkets hjerte.

Det eneste, jeg kan savne, er en mere spændingssøgende handling, da den til tider går en kende i tomgang.

Jeg siger mange tak til Den Franske Bogcafés Forlag for at sende mig denne til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Tarjei VesaasDrømmen og Hjulet Batzer & Co