Elementarpartikler

Litteraturlinjer - elementarpartikler

Titel: Platform

Forfatter: Michel Houellebecq

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 334

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Hils på Michel og Bruno – halvbrødre – der ikke har meget andet tilfælles, end at de blev overladt til sig selv tidligt i deres liv, eftersom deres mor havde større lyst til at leve et udfarende og ganske frit liv.

De to drenge vokser op hos hver deres moderlige erstatning, henholdsvis farmor og mormor, og det er spændende at følge dem i deres videre færd, hvor de for sig selv har udviklet en form for taktik for at erstatte det moderlige fravær.

Deres livsbaner går i hver sin retning, for mens Michel interesserer sig meget for biologiens væsen, inden for hvilket han bliver forsker, ernærer Bruno sig som gymnasielærer, hvor det dog viser sig, at han har stor hang til alkohol og andre berusende udflugter. Denne ’rejse’ giver ham billet til et psykiatrisk hospital, hvor der opbygges rammer for et videre liv.

Michel involverer sig meget i naturvidenskaben, og det viser sig, at han trækker sig bort fra alt, der har med følelser at gøre, men da han således (igen) møder Annabelle, tager han sit liv op til revision, og han inviterer derpå en helt ny type ind – den følsomme, fantasifulde fyr.

Houellebecq åbner med denne sin anden roman videre op for et kritisk blik på det 20. århundrede, hvor han med en fintfølende, seismografisk skrift formår at fremskrive de rystelser, samfundet (særligt det franske) rammes af fra hippiekulturen og frem.

Der er kritiske røster vendt mod materialisme og new-age samt liberalisme (kapitalisme), og man forstår, at verden bevæger sig hen imod et ubehageligt og uhyggeligt sted.

Michel og Bruno bliver billedet på individer, der vokser op med en allestedsnærværende lidelse; fravær af nærvær og omsluttende omsorg, eftersom forældrene har så travlt med at realisere sig selv og følge projekter til dørs samt skrabe penge sammen, at der slet og ret ikke er megen tid til og mange blikke for drengene.

Derfor ser vi to drenge, der vokser op med hver deres tilgang til verden; Bruno er sexhungrende og fyldt med et begær, der går i retning af teenagepiger, mens Michel ikke kan rumme følelser for andre individer, eftersom han har et meget deterministisk blik på tilværelsen og på den verden, han befinder sig i.

Gennem disse to – undertiden frastødende – typer kommer Houellebecq med en skarp og kontant samt underbygget kritik af det vestlige samfund, og det er – som altid med ham – tankevækkende og velunderbygget.

Det kan give lyst til at gå dybere ind i forfatterskabet; læs eksempelvis en anmeldelse af Platform.

Tak til Rosinante & Co for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Niksen - Nathan Hill - Fix - Litteraturlinjer