Platform

Litteraturlinjer - platform

Titel: Platform

Forfatter: Michel Houellebecq

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 303

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Vi har mødt navnet før – Michel – forfatteren til denne meget læste roman, og samtidig fiktiv figur i en række af forfatterens fortællinger.

I Platform er Michel 40 år og med en stilling i Kulturministeriet, hvor dagene spiser hinanden, og hvor tankerne om et andet liv for alvor kan udfolde sig; Michel keder sig bravt, og han har brug for en forandring, for mange timer går med færdigretter foran flimmeren, peep-shows og samtidig købesex. Venner har han færre end få af, faktisk ingen, og kollegerne er blot ansatte, han ikke ønsker kontakt med – tiden må gå, skal gå sin gang, og livet henslæbes i skyggen.

Da dør hans far, og man skulle tro, at det satte skub i tankerne for Michel. Det er langt fra tilfældet, for følelserne er gemt dybest nede, hvor de faktisk ikke er til at vække, og dagene fortsætter – eneste forandring er, at nu har Michel penge, for arven var trods alt en god ven.

Denne forandring sender Michel til Thailand, på en form for tænkepause, en platform fyldt med perspektiver, og her støder han på flere måder ind i Valérie, som han faktisk følger i tykt og tyndt.

Valérie, der virkelig brænder for sit fag – rejsebranchen – har et mål om at undgå, at turisterne fravælger hende og firmaet, og derfor må hun satse på profit og på at lokke kunder til, koste hvad det vil, og sexindustrien er et uopdyrket land, der er penge at hente.

Pludselig er Michel indrulleret i en anden verden, hvor kroppen skal sælges, og der er mange penge på færde.

Derfra er det for Michel lettere at trække en tråd til sit eget virke – for bør kunsten ikke også udvide sit felt – sin kampzone – således at kroppen indtager dette felt? Kan man ikke tjene penge på at udstille kroppe, kroppens affaldsstoffer, dens indgange og udgange?

Herfra vokser spændingen mellem vesten og østen, mellem kroppens frigørelse i vesten og den muslimske krops fastlåste forhold.

Som vanligt møder vi en skarp skrift og får serveret et nærgående portræt af samfundet.

Skulle du have lyst til at hoppe længere ind i forfatterskabet? Læs her!

Tak til Rosinante & Co for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Blog om bøgerLitteraturlinjer - Bolaño