Underkastelse

Litteraturlinjer - underkastelse

Titel: Underkastelse

Forfatter: Michel Houellebecq

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 285

Udgivelse: 2015

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Hils venligst på François, litteraturprofessor ved Sorbonne og forfatter til en stor og meget indflydelsesrig afhandling om den berømte franske forfatter Huysmans.

Lad dig ikke slå ud af kurs af, at denne litterat ernærer sig med købesex og færdigretter samt kvarthjertede forhold til sine yndige studerende. Han er jo blot lige så ensom som alle de andre spændende karakterer, som Houellebecq har søsat i sine værker.

Tiden er fremme i skoene, vi befinder os for nu at være konkret i 2022, og Frankrig er ikke, som vi hidtil har kendt det.

François overvejer selvmord, fordi det dog trods alt er en selvopofrelse og et fint antrit i en tilværelse, der alligevel er umådelig ulidelig og indholdsløs.

Men så tager handlingen fart, for præsidentvalget i 2002 får et andet udfald, end hvad menig mand forestiller sig, og frygten folder sig ud; Ben Abbas, karismatisk leder af Det Muslimske Broderskab, kommer til magten, og straks omrokeres adskillige af de franske institutioner.

Fortvivlelsen står malet i de sekulære og hidtil ateistiske ansigter, som nu fyldt med pludseligt opstået værdi er på barrikaderne, om end blot for en stund.

François vil det anderledes, for han giver op til magtfulde, forskruede folk og inkarnerer derved hobens frygt og apati, som blot vokser sig større og større under det genkommende motto, at ’den vestlige verden er dødsdømt’.

François ønsker sig dog ikke just denne apatiske tilgang, og han søger – ligesom Huysmans – lindring og svar på uroen i et kloster, uden at det dog giver ønsket resultat, og derfor forestiller han sig straks, at islam muligvis kan være en vej. Det er han ikke ene om at tænke, eftersom menig franskmand tænker det samme.

Således kan islam vise sig at være svar på den moderne vestlige fortvivlelse.

Fortvivlelsens spor kan vi følge i forfatterskabet, som du ved videre læsning kan lukke op. Klik da her.

 

Andre Litteraturlinjer: