Tåge

Tåge

Titel: Tåge

Forfatter: Miguel de Unamuno

Forlag: Batzer & Co

Sidetal: 294

Udgivelse: 2004

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé.

 Du kan købe bogen her.

Velkommen til en spansk roman, der har visse forbindelser til Miguel Cervantes og de store romaner. Miguel de Unamuno (1864-1936) har med sikkerhed læst ovennævnte store forfatter foruden Søren Kirkegaard, det kan der ikke herske nogen tvivl om. Læsningen af Cervantes forlener ham med en særlig stil i skriften og i fortællingen, mens Søren Kirkegaard har været med til at skab en sløret fornemmelse, undervejs som jeg har læst denne roman. Skal vi blive ved dette, er jeg sikker på, at vi har en Borges i Argentina, som også har nærstuderet Unamuno. Der er noget særligt på færde – så er det slået fast.

Sidste bind

Denne roman er fra 1914. Vi har det tragiske og det komiske på en gang, og vi har filosofi på et plan, der kan være til at håndtere, det handler umiddelbart om fiktion og virkelighed, skæbne og fri vilje, etc.

Vi møder ganske enkelt Augusto Perez og Eugenia. Det er nu sådan, at førstnævnte lever ganske tilbagelænet og stille i nogen tid, indtil Eugenia træder frem og forårsager den ene indre brand efter den anden hos den kære Perez. Perez har afsluttet jurastudiet, men han kan ikke finde en mening med det og med tilværelsen generelt, og det er jo ganske grelt. Da dukker Eugenia op, og hun er hans modsætning, og hvor han dog tiltrækkes af hende. Hun har en plan med sit liv, og hun har ikke tid at spilde. Han er bjergtaget, og han jagter hende, både i det fysiske foretagende, men sandelig også i det indre, med en masse tanker til følge. Dog skal det vise sig at gå grueligt galt – spændingen er lagt ud til dig, du kære læser.

Mange tak til Bog & Idé for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Patrick Modiano - Så du ikke farer vild i kvarteretTrilogien om drengen - Batzer & Co