De røde marker

De røde marker

Titel: De røde marker

Forfatter: Mo Yan

Forlag: Batzer & Co

Sidetal: 560

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé.

Du kan købe bogen her.

Mo Yan kender vi fra den store roman Hvidløgsballaderne. Det var den bog, han i Danmark slog igennem med. Det er jo næppe gået læseres årvågne øjne forbi, at han har hjemtaget Nobelprisen i litteratur. Det er i sig selv et kvalitetsmærke, og igen i denne roman får vi mulighed for at se, hvordan et kinesisk samfund folder sig ud – på alle ledder og kanter.

Vi møder en ung kvinde, som er på vej til sit bryllup. Det er en tur i bærestol, idet hun har mulighed for at blive givet bort til selveste brændevinsfabrikantens søn. Dog er han spedalsk. Hvis det da bare blev ved det, kan man tænke, men der går ikke mange dage efter brylluppet, førend han bliver fundet død, dræbt, simpelthen. Så er kvinden fri – igen – og hun søger tilbage mod en af de mænd, der hjalp hende på vej i bærestolen.

Mo Yan - de røde marker

De bygger stille og roligt en tilværelse op dér nær sorghum-markerne, men pludselig er det sådan, at japanerne gør sit indtog, vi er i 1920’erne og 1930’erne, og jeg har såmænd snart ikke ord for, hvad det fører med sig af grufulde situationer. Det er død og ødelæggelse på den hårde måde. Det vækker virkelig mange bitre mindelser om scener fra Haruki Murakamis forfatterskab.

Jeg vil gerne hylde dette foretagende, et dejligt miks mellem Gabriel García Márquez og Yu Hua, en anden kinesisk forfatter, som jeg også har læst med stor overraskelse.

Mange tak til Bog & Idé for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

At leve af Yu HuaFire mænd - Litteraturlinjer - boganmeldelse