Temeraire

Temeraire - Naomi Novik - Litteraturlinjer - Fantasy

Titel: Temeraire

Forfatter: Naomi Novik

Forlag: Alhambra

Sidetal: 366

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Temeraire er ikke som alle andre. Temeraire er en drage, og han er en meget sjælden drage. Laurence er et menneske, der må ofre sig selv. Indledningsvist er han sådan set kaptajn på et engelsk skib, og han har været til søs i mange, mange år, ganske siden han var en purung knægt.

Det går hverken værre eller bedre, end at dette engelske skib, Reliant, støder ind i et fransk skib, hvor sult og opgivelse hærger, hvorfor kampen mod franskmændene i denne situation ikke volder englænderne store kvaler. De slår mændene ned, og de tager dem som gidsler for en stund, inden det bliver klart for enhver, at der er et drageæg om bord. Sidenhen skal det vise sig, at ægget er hærdet, hvilket ganske enkelt peger på, at det er på nippet til at sprække. Besætningen befinder sig mindst to ugers sejlads fra Madeira, som er målet, og der er ikke anden udvej end at trække lod om, hvem der skal tøjle dyret. Det er en livslang opgave, hvor det er vigtigt at få lov til at sætte det fast i kæder og lade det underkaste sig herren. Laurence ender ad omveje i denne knibe, og langsomt begynder han at få et varmt forhold til dragen, som han døber Temeraire.

Krigen raser, kærligheden kalder på Laurence, for han har en aftale med en pige hjemme i England. Fremtiden er dog usikker, nu hvor han har knyttet sig til denne drage.

Der er krig mellem England og Frankrig, og Napoleon rører på sig. Kan dragen ikke komme englænderne til undsætning, kan Temeraire ikke blive et farligt og særdeles hemmeligt våben?

Det er kampscenen, der skrives frem i denne roman, som lægger grundstenen for en lang serie, hvor man som fantasylæser virkelig kan hoppe om bord og fornøje sig.

Der er smæk for alle pengene, og jeg var underholdt, men jeg føler samtidig, at der mangler substans. Jeg har svært ved at få øje på de vidunderlige karakterer med hjerte, som bagsideflappen fortæller om i en anbefaling. Ligesom jeg undertiden blev en smule irriteret på fortælleren, der er meget distanceret og for kølig til, at det kalder på min indlevelse.

Men jeg er ikke i tvivl om, at den nok skal finde sit publikum.

Jeg takker Forlaget Alhambra for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

bog anmeldelse