Niksen

Niksen - Litteraturlinjer

Titel: Niksen

Forfatter: Nathan Hill

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 751

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Niksen er ikke i denne situation en benægtelse, men slet og ret en titel, der rummer en anseelig mængde sider og derigennem en ganske masse handlingstråde.

Hovedpersonen kan meget direkte slås fast: Samuel er nået til de tredive. Det ene år tager det andet, og han vælger at bruge mange af dem på litteratur, idet han som litteraturprofessor på et college fodrer studerende med litteraturlinjer. Han har en litterær åre, der pulserer og puffer til ham, og faktisk fik han i en ung alder på baggrund af en novelle, som han fik trykt, et særligt forskud på en roman – nu mangler han såmænd blot at forfatte den. Det går ham nu ikke så let. Han søger tilflugt i den virtuelle verden – ser man her et spor, der går i retning af Her er jeg?

Spørgsmålet er, om Samuel flygter fra ansvaret over for forlaget, eller om han flygter fra den virkelighed, der omgiver ham? Faktum er, at han har forkvaklede og uforløste situationer i sit liv – hans mor flygtede over stok og sten, da han var 11 år gammel, og tilbage stod far og søn uden forklaring. Dette lidt traumatiske minde blusser op, da han ser hende kaste en sten efter en præsidentkandidat. Spørgsmål dukker op til overfladen, og billeder fra en svunden barndom presser sig på, og det skal vise sig, at Samuel kommer til at kæmpe med medierne, som også interesserer sig for denne kvinde, som nu kommer til at gå under navnet ”Venstreorienteret hippie-prostitueret terrorist”. Samuel ihukommer hende nu mest som Faye.

Og derfra er det, som om den roman, han tumler med at skulle skrive, er i færd med at skrive sig selv, for idet han begynder at grave i sine familieforhold, dukker der særlige personer og mytologiske varianter af historier op.

Vi farer for det meste hen over de tyve år, der løber mellem 1968 og 1988. Der er nogle lidt stille perioder, hvor tempoet ikke er højt, og de mange spor sættes fri, og min bekymring var undervejs, om Nathan ville kunne få det til at gå op til sidst.

Instagram - Litteraturlinjer - Facebook

Jeg vil ikke sige, hvorledes sporarbejdet forløber, for det vil jeg lade være op til den enkelte læser – men min betagelse af sproget vil jeg meget gerne lufte. Det flyder finurligt og lækkert.

Det, der virkelig er en stor styrke ved Niksen, er utvivlsomt, at den rummer så mange velkomponerede dele, hvor der dels leges med stil og rytme, og hvor der dels iscenesættes et væld af synsvinkler, hvorunder den lidt skæve karaktertegning og sans for den humoristiske detalje er i stand til at gå ind og prikke til lattermusklen.

Der er skønne 751 sider at bekrige, og mange af dem vender sig egentlig meget gerne af sig selv.

Romanen er udgivet af Lindhardt & Ringhof.

Jeg siger mange tak for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Den hemmelige historie om Twin Peaks