Blithedale

Nathaniel Hawthorne - Blithedale

Titel: Blithedale

Forfatter: Nathaniel Hawthorne

Oversættelse: Hans-Jørgen Birkmose

Forlag: Klim

Sidetal: 230

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Vi træffer Miles Coverdale i denne klassiske roman, som Nathaniel Hawthorne står bag. Han lader sig forføre, ikke af kvindelig snilde, men af utopiske personer. Vi taler om idealister, der ikke helmer, før verden er blevet et bedre sted, ganske gennem god kollektiv livsførelse.

Det handler om at flytte bort, væk fra byen, finde sig et sted på landet og blot lade sig bjergtage af hverdagens små foranderligheder og de timelange sonderinger.

Lad os kalde stedet Blithedale, og lad os slå fast, at idéen er, at alle skal have noget ud af det, alle skal kunne finde sig selv i et fint og frugtbart foretagende.

Lad os også slå fast, at dette er litteratur, og den skal have kant, og der skal være spænding, så der er skår i mulden, idyllen brydes, og hvordan folder det sig ud?

Litteraturlinjer

Det er spændende, og jeg kan sige så meget, eller ganske så lidt; at det handler om en ung, skrøbelig kvinde, som skyder sig ind fra højre, og hun kan kendes under navnet Priscilla. Det finder sted under en middag, en mindeværdig middag, må det siges.

Vi må se det i lyset af 1800-tallet, for det er her, romanen tager sit udgangspunkt.

Priscilla har en overnaturlig kraft i sig, fornemmes det, og er det måske sådan, at hun har mere end blot en finger med i spillet, da Coverdale pludselig bliver meget syg? Andre hændelser finder sted, og da er det straks, at Hawthorne ses at ramme hjemmebanen; denne gotiske grumhed, det utroligt uhyggelige.

Der er temaer såsom drømme og syner, sygdom og fantasi på færde, og det kan som læser være vanskeligt helt at vide sig sikker i læsningen; der er blinde punkter, og det er så fint, for det er et grundlæggende spændingselement.

Fortælleren er også værd at bemærke, for han er ikke altid til at blive klog på.

Litteraturlinjer.dk

Der er referencer ud til virkeligheden; Brook Farm, hvor eksempelvis Ralph Waldo Emerson og Henry David Thoreau havde deres gang/interesse. Denne reference ramte mig, idet jeg med stor interesse har beskæftiget mig med transcendentalismen i USA på det givne tidspunkt.

Jeg vil nu holde på, at uhyggen findes bedre i Huset med de syv gavle, eksempelvis.

Ikke desto mindre synes jeg, at dette er en meget fin serie, som Forlaget Klim skal have tak for at sende ud til os ventende læsere, og derfor vil jeg gerne takke for anmeldereksemplaret.

 

Andre Litteraturlinjer:

Vegetaren af Han Kang