Huset med de syv gavle

Huset med de syv gavle af Nathaniel Hawthorne

Titel: Huset med de syv gavle

Forfatter: Nathaniel Hawthorne

Forlag: Klim

Sidetal: 288

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Hils på en spændende jeg-fortæller. I denne roman møder du denne type. Han ved alt, kan fortælle om alt, og han kan agere frimodig fortæller i alle henseender. Han kommenterer på dette og hint, og han synes, at være din fortrolige i mange situationer. Du møder en gruppe af indbyggere, som viser sig at gemme på en dyster erindring, der beror på trolddom. Der er noget med særlige evner. Det er familien Pyncheon, der rammer os. Det er tømreren Matthew Maule, der er i centrum deslige. Sagen er den, at der er en strid på færde. Pludselig viser det sig, at Pyncheon er slået mere end blot halvt fordærvet; han er slet og ret omkommet. Maule bliver set på som arnestedet for forbrydelsen, og der er efterhånden ikke anden udvej end at behandle ham efter de trolddomsagtige forskrifter; han skal henrettes som troldkarl.

Var det nu også den rette fremgang?

Det viser sig derpå, at familien Pyncheon fremadrettet er en forbandet enhed, der langsomt smuldrer. Da vi kommer ind i fortællingen, møder vi den gamle frk. Hepzibah. Hun er ganske alene i det store hus, der rummer så mange historier. Det har en særlig sjæl, måske. Bange er folk, meget bange, man nærmer sig hende ikke, ganske enkelt!

Hun vil sælge ting og sager, og nysgerrigheden bliver vakt, da hun åbner en butik i den lille by. Det viser sig, at hun med denne lille sidegerning vil støtte sin bror økonomisk. Clifford er hans navn, og han skal komme til at spille en stor rolle i denne historie. Det er noget med et mord, som han er dømt for, og som han faktisk, måske, ikke har begået, sådan rigtigt i al fald.

Phoebe støder til. Hun er ung. Hun er ubekymret, og hun skal få et og andet spændende at gøre med den gamle kvinde. Det, der også sker, er såmænd, at fortiden begynder at røre på sig. Der er gamle tunger, der taler, og i denne rumsteren sker der ting og sager. Ikke alt, langt fra, er af det gode.

Vi rammer emner såsom hekseri, falske anklager og hemmeligheder om mord.

Langsomt fremkommer også nye beviser, der sendte Clifford Pyncheon i spjældet.

Mange spor aflejres, og langsomt forbinder de sig til et spændende hele.

Mange tak til Forlaget Klim for at sende mig dette anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Den sidste tåge & Ligklædt af María Luisa Bombal udgivet af Forlaget SkjødtEn fortælling om blindhed af José Saramago