Løvinden; et portræt af Karen Blixen

Løvinden - Karen Blixen - Fahrenheit

Titel: Løvinden; et portræt af Karen Blixen

Forfattere: Anne-Caroline Pandolfo & Terkel Risbjerg

Forlag: Fahrenheit

Sidetal: 192

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Det er betagende at betragte Karen Blixen set igennem en meget fintfølende farvelægning, og det er inspirerende som læser at bevæge sig igennem siderne såvel som igennem hendes spændende liv.

I begyndelsen hilser vi på skikkelser, der – i al fald i denne grafiske roman – skal få afgørende betydning for Blixens liv. Det er Nietzsche, vi stifter bekendtskab med, det er Shakespeare, der viser sig, og det er Sheherazade, mens også Djævlen, storken og løven samt en afrikansk mand viser ansigt. Tydeligst er det givetvis, at det er Djævlen, der skal få den største betydning for Karen Blixen, idet hun jo ikke er sen til at fastslå, at hun har slået en handel af med ham; hun har solgt sin sjæl, og hun får fortælleevnen i gave, hvilket vi jo så kan sig tak for.

Vi rejser først og fremmest videre til Danmark, hvor vi i udpluk ser hendes opvækst, som balancerer hårfint mellem rammesat opdragelse og grænseløs udfoldelse. Når Wilhelm Dinesen har fået tilfredsstillet sit behov for at rejse rundt og dermed er hjemme, tager han sig meget omsorgsfuldt af Tanne, som Karen kaldes, og det er ham, der viser hende naturens herligheder, samtidig med at han opildner hende til at dykke ned i skønlitteraturens skatkiste, og han er da ej heller sen til at fortælle hende historie fra det store udland.

Karen Blixen - grafisk roman

Når Wilhelm er af sted, er det den regelrette og rammesatte opdragelse, der slår igennem, og her er det i al fald ikke pigerne, der står forrest, når det handler om uddannelse og perspektiv – det er tydeligt. Karen har dog faderens sind, og hun gør oprør, ganske især efter at det er kommet hende for øre, at hendes far ikke døde af sygdom, men slet og ret for egen hånd.

Hun rejser til Afrika, for hun har mødt en herre, som kan hjælpe hende i gang med en kaffefarm, og Karen er varm og imødekommende, ser de mørkes behov og skaber en fin arbejdsfordeling, men hun kommer også for skade at pådrage sig syfilis, og det skal hæmme hende resten af livet. Farmen finder ikke fodfæste, efter at kolonialiseringens bølger hamrer imod landet og hele kontinentet for den sags skyld.

Hjemme ’møder’ hun Djævlen, og hun slår en handel af med ham. Wupti, og vi har en hulens masse fantastiske fortællinger, og dem vil jeg straks kaste mig over igen efter en afrunding af denne meget fine læseoplevelse.

Blixen - portræt

Det fanges så virkelig fint, at Karen Blixen ikke umiddelbart havde blik for det borgerlige liv, som ellers var hende givet fra begyndelsen. Hun nærede et utæmmeligt behov for oprør og udbrud, og hun fandt sin egen vej. Ganske vist blev hun ikke lykkeligt gift, så langt fra, men kærligheden fandt hun, og styrken havde hun.

Det er en meget inspirerende grafisk roman, som fra første side fangede mig. Det emmer af fortælleglæde, samtidig med at det er helt sikkert, at der er styr på de faktiske forhold, og jeg føler mig derfor ganske godt oplyst om Karen Blixens særdeles spændende liv.

Tak til Forlaget Fahrenheit for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Tegneserier for voksne - mørkets skønhed