Moon Palace

Litteraturlinjer - moon-palace

Titel: Moon Palace

Forfatter: Paul Auster

Forlag: Per Kofod

Sidetal: 306

Udgivelse: 1999

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Hovedpersonen i denne roman bærer et skønt, tankevækkende navn; Marco Stanley Fogg, og således er legen med navne, referencer og symboler igangsat.

Når man åbner en bog, der har været igennem Austers gennemskrivninger, finder man fermt og fikst ud af, at navne er mere end bogstaver, for der er arrangeret en hel verden bagved. Navnet kan unægtelig lede vores mange tanker hen på Marco Polo, verdensfarer, på Henry Morton Stanley, som opdagede David Livingstone i det mørke Afrika, og ikke mindst Phileas Fogg fra Jules Vernes berømte roman Jorden rundt i firs dage.

Sandt at sige er det, at bogen er en opdagelsesrejse af dimensioner.

Vi taler dannelsesrejse, udviklingshistorie, kærlighedsroman, psykologisk beretning og filosofisk fortælling.

Således er scenen sat, og referencerne stopper naturligvis ikke her.

Marco Stanley Fogg – vi følger ham gennem 4 år af hans liv, hvor han ender med at kysse asfalten og være på kant med tilværelsen grundet en enerverende og omtrent fatal sult, reddet af venner, hvorefter han kommer op til overfladen og kan ane sin egen identitet.

Han vokser op hos sin onkel, forældreløs som han er, idet han har mistet sin mor (trafikulykke), og han har ikke kendt til sin far (typisk Auster).

Hans onkel Victor efterlader ham et meget præcist antal bøger, nærmere talt 1492 (!), og så kan han ellers bare gå på opdagelse deri. Han bruger dem som møbler, og en efter en bliver de læst og solgt, hvorfor Marco ender på gaden og senere i Central Park, hvor tankerne kan nå åndelige højder, eftersom der ikke er noget, der tynger ham i kroppen, udsultet som han er.

Han bliver reddet af et par venner, og han finder langsomt et forsigtigt fodfæste i New York.

Han bliver sekretær for en gammel krøbling, Thomas Effing. Denne person er blind, men han kan se verden på sin måde, og dermed får Marco et nyt perspektiv på tilværelsen.

Denne Effing har en historie i ærmet, sand er den måske. Det er en historie, der tager udgangspunkt i The Wild West, og Marco har svært ved at tro den.

Alt opløses, men der er nu alligevel noget ved historien, Marco ikke kan slippe, og det skal vise sig, at der er sandhed bag, for Marco har en rolle deri, og den må han til bunds i.

Moon Palace er en – som jeg læser den – særdeles helstøbt roman, som emmer af indsigt og forestillingskraft, og som umiddelbart er blevet til i en em af fortælleglæde, ja og sådan er Auster bedst.

 

Andre Litteraturlinjer:

Niksen - Nathan Hill - Fix - Litteraturlinjer