Rejser i Scriptoriet

Litteraturlinjer - rejser-i-scriptoriet

Titel: Rejser i scriptoriet

Forfatter: Paul Auster

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 167

Udgivelse: 2006

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Denne roman binder i sandhed, kort som den er, en meget fin og farverig sløjfe omkring Austers forfatterskab, idet motiver, symboler, referencer og handleplaner smelter sammen til et samlet, detektivisk hele.

Lad os tage fat i det symbolske og meget typiske for Auster – navnelegen.

Hovedpersonen kender vi som mr. Blank.

Han sidder isoleret på sit værelse, og han er – som navnet rammer – særdeles blank, for erindringen om, hvorfor han er havnet der, kan han ikke ihukomme, om end han forsøgsvist fantaserer sig til en mulighed.

I værelset er der så ganske lidt, og mr. Blank er overladt til sig selv – i begyndelsen ganske meget af tiden og undervejs bliver han ’forstyrret’ i sine tanker og læsninger af uventede besøg af personligheder, der på en eller anden måde siger ham noget.

Værelset rummer trods alt et skrivebord, hvorpå et manuskript med historien om konføderationen ligger klar til fordybelse, og mr. Blank tager da også sælsomme, slæbende og farlige skridt hen imod værket, indtil han finder ud af, at den fine kontorstol har hjul og kan dreje rundt. Derved går det lettere.

Der er – får vi tidligt at vide – skjult kamera på væggene, således fortælleren og dermed vi som læsere har direkte og en form for dokumentarisk adgang til rummet, og der er tilmed sat sedler op på de få genstande, der er i rummet, hvorved vi og Blank kan blive mindet om, hvad en lampe er, og hvad et bord er etc.

Ydermere – og meget prægnant – rummer skrivebordet også en stak fotografier af personer, som Blank i begyndelsen ikke kan sætte navn på, men som han undervejs kan genkende fra et sted fjernt i sin hukommelse.

James P. Flood forsøger at lokke Blank med ud i parken. Dr. Farr vil have Blank til at digte videre på historien om konføderationen (spændende variant), mens Anna Blume giver ham mad foruden forløsning på en speciel måde.

Vi hører om Benjamin Sachs, Fanshawe, Marco Fogg, Peter Stillman – blandt andre, og Auster-aficionados vil bestemt nikke genkendende i denne retning, eftersom de alle er figurer, vi kender fra tidligere værker, herunder eksempelvis Moon Palace, New York Trilogien.

Således er Rejser i Scriptoriet et kærkomment indblik i Austers forfatterværksted, en slags Austersk sonate.

 

Andre Litteraturlinjer:

Jordens søjler - Ken Follett - Litteraturlinjer - litteratursiden