Vinternoter

Paul Auster - Vinternoter

Titel: Vinternoter

Forfatter: Paul Auster

Forlag: Per Kofod

Sidetal: 233

Udgivelse: 2012

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé.

Du kan købe bogen her.

Paul Auster.

Auster betræder de kølige, glatte fliser, og han går forsigtigt og ømt tilbage til barndommens gade, hvor han funderer over tilfælde og situationer, der var med til at forme ham som menneske, og han bevæger sig derfra videre til ungdommen, til sit voksne liv, og undervejs beretter han om sine børn, om bopæle, om sex og sammenbrud. Kroppen bliver fremskrevet, kunsten er i centrum, og kærligheden, særligt til Siri Hustvedt, står skarpt aftegnet.

Litteraturtræet - Litteraturlinjer

Jeg er en virkelig stor fan af Paul Auster, og det kan vise sig at være en hæmsko i forhold til en bedømmelse af et værk fra hans hånd. Ikke desto mindre må jeg fremhæve, at jeg i min objektive forstand finder stor glæde ved at læse i denne bog, som ikke som sådan kan stå som en roman. Du vil som læser støde på den særlige Austerske tone, hvor det filosofiske blander sig med det litterære og det hverdagstilfældige. Han skriver om sig selv, og det skaber derved en glimrende dybde.

Teksten kan noget særligt. Det er altid et ’du’, der bliver talt til, og pludselig opstår nærværet i mærkbar stil. Det har uvægerligt den effekt, at man som læser, hvis man synes om stilen, kan føle sig talt til og dermed som en del af det skrevne. Det fremstår dermed som ret vigtigt, at ’jeg’ er opmærksom, idet Auster, for pokker, jo skriver direkte til ’mig’. Sådan kan tanken vise sig at være i løbet af læsningen.

Jeg synes, det er en stor fornøjelse at læse Paul Auster, for jeg føler mig hørt, og jeg føler mig også udfordret til at tænke. Det stiller, med andre ord, krav til mig at læse Paul Auster. Det skaber et særligt refleksionsrum, og han skuffer mig heller ikke denne gang!

Mange tak til Bog & Idé for at sponsorere denne bog.

 

Andre Litteraturlinjer:

Robin Hobb - Kongelig snigmorderValeria Luiselli - De vægtløse