Mellem dem

Titel: Mellem dem

Forfatter: Richard Ford

Oversættelse: Ninna Brenøe

Forlag: Klim

Sidetal: 181

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Richard Ford kender jeg fra Kald mig Frank og Canada, sidstnævnte en utrolig, faktisk virkelig uovertruffen og særdeles overlegen læseoplevelse.

Hvad er det, Richard Ford i sit forfatterskab beror på? Det er helt tydeligt for mig: En ufattelig skarp skrift, en mægtig melodisk sætningskonstruktion og så et utroligt gehør for den gode, involverende historie.

Det er opskriften.

Her i Mellem dem har han stille og roligt bevæget sig ud på erindringens hav, og han farer ikke vild, lad det være sagt med det samme.

Richard Ford gør en dyd ud af at fortælle meget levende om sine forældre. Det drejer sig om Edna. Det drejer sig om Parker. Det snører sig ind om en mand med aner i Irland og en kvinde med en utrolig omsiggribende barndom i bagagen, og så sporer det sig ind på en stille skrift om det at komme fra Sydstaterne, og det ender i et godt møde i 1928, en omflakkende tilværelse, som Richard Ford fødes ind i.

Køb en bog hos Litteraturlinjer

Hvordan husker Ford den tid? Det er spørgsmålet. Hvad vil det sige at kende et andet menneske? Hvor godt kender man i det hele taget sine forældre?

I denne lille rubin tematiserer Richard Ford erindringens aspekt, og han gør det så utroligt empatisk.

Mellem dem er konstrueret sådan, at der er to kapitler. Første del drejer sig om faderen, mens anden del omhandler moderen.

Kaffe og Martin hos Litteraturlinjer

Richard Ford fokuserer meget på at give et helt billede af sine forældre, enebarn som han er, men det viser sig, at erindringen ikke er en helstøbt sag, og derfor falder mange af sekvenserne i faser, sådan i lette, sigende dryp, hvilket giver så meget mening, eftersom erindring er brudstykker, noget lagrer sig, brænder sig fast, mere end andet, sådan er det også med Fords faders første hjerteanfald. Et slag er det også, da hans mor får konstateret brystkræft en del år senere.

Når anmeldelser skrives hos Litteraturlinjer

Det er stille, det er afdæmpet, og det er elementært spændende, det er så autentisk og nærgående, at jeg ganske sad og rystede af fascination, og jeg læser den gerne meget snart igen, igen, igen.

Mange tak til Forlaget Klim for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Tarjei VesaasDrømmen og Hjulet Batzer & Co