Et helt liv

Et helt liv af Robert Seethaler - Litteraturlinjer

Titel: Et helt liv

Forfatter: Robert Seethaler

Forlag: Kristeligt Dagblad

Sidetal: 154

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Andreas Egger er en mand med hjerte, og jeg takker for bekendtskabet, for mødet med ham har ganske enkelt fået mig til at vokse flere tommer indvendigt.

Læs denne fortættede roman og mærk suset, bliv dejligt ramt af denne stemningsskabende stil.

Robert Seethaler skriver smukt, så ganske afdæmpet og vidtfavnende, for det er i sandhed noget af en bedrift at komprimere et helt liv til en kort fortælling. Det er, som om hver sætning rummer et levet år, og således kommer vi grundigt og nuanceret omkring Andreas Egger, der vokser op hos en landmand, der har hang til korporlig afstraffelse, og som ser Egger som målet for denne tilbøjelighed. Galt går det en dag, og fra det tidspunkt må Egger halte sig igennem livet.

Han snubler ind i livet som hårdtarbejdende svævebanebygger i de østrigske bjerge, for intet er så skidt, at det ikke undertiden er godt for et og andet, og denne mand kender jo bjergene her i Østrig som sin egen skjortelomme. Hans halte gang gør sig godt i disse højder, hvor han dels kan gemme sig fra moderniteten og dels finde fred. Han er faldet over en gudeskøn kvinde, men spørgsmålet er, hvordan man ytrer sin forelskelse, for han er ikke så god til det med ord. Den måde, Egger vælger at fortælle om sin betagelse af Marie på, bliver helt poetisk og, ja, bjergtagende på mange måder. Men tilværelsens nyligt skabte tosomhed ændrer sig pludseligt, ligesom naturen i bjergene ændrer sig under sprængninger i stenmassivet til svævebanens fordel. Det er, som om naturen råber ad det arbejdende bjergfolk, og i dette råb skal altså noget grufuldt finde sted for Egger, der dog – distanceret og fredelig – affinder sig med det.

Med Et helt liv hyldes roen, det fordringsløse og det asketiske, samtidig med at der er en kærlighed til naturen, der risler så saligt mellem siderne.

Jeg ihukommer ganske efter læsning klassikeren Walden af Henry David Thoreau.

Tak til Kristeligt Dagblad for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

bog anmeldelse - bog blogVegetaren - Han Kang - Gyldendal - Litteraturlinjer