Kongelig snigmorder

Robin Hobb - Kongelig snigmorder

Titel: Kongelig snigmorder

Forfatter: Robin Hobb

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 710

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Så kom dagen, jeg som anmelder har ventet ganske længe på. Jeg har talt ned, som var jeg atter i barndommens værelse, hvor jeg ad flere omgange lavede mig et sindrigt nedtællingssystem.

Jeg har reflekteret meget over første bind i denne mageløse serie, siden den første blændende og faktisk fremragende fantasyfortælling om Fitz, som skal så grueligt meget igennem på Bukkenborg, udkom. Jeg refererer naturligvis til Snigmorderens lærling. Det er med andre ord en af de helt store læseoplevelser for mig i år, og der har sandt for dyden været mange.

Med Kongelig snigmorder er det endnu en gang tydeligt for mig, at Robin Hobb kan noget særligt, noget mageløst: Hun kan skrive om fiktion, som var det en erindring om noget allerede sket, om fiktion, som er det sande, autentiske, levende mennesker, der bevæger sig rundt i og ad handlingens tråde. Med andre, direkte ord: Hendes personkarakteristikker er nuancerede, runde, hun omfavner sine karakterer med empati – en perfekt, perspektivisk portrættering.

Derfor er Fitz så tydelig for mig, og derfor er universet så dybt betagende, idet skurke endda også træder frem som mennesker, man kan spejle sig i, og spørgsmålet melder sig ganske ofte: Hvem skal man stole på? Hvem skal Fitz trække sig fra? Hvem skal han gå med?

Robin Hobb - Kongelig snigmorder - litteraturlinjer

I første bind blev Fitz oplært som snigmorder, og han kom igennem særdeles svære situationer, prøvet på alle mulige måder. Han blev også forrådt af sine egne, så vreden ulmer.

Det er her læseren kastes ind i handlingen, og det tager ikke just fart med det samme, for Robin Hobb udviser en delikat detaljerigdom og indgående interesse for at skrive om miljøet, landskab og landsby, så man som læser føler sig ganske overbevist om, at man er til stede, man kan se sceneriet for sig. Det, det kræver, er tålmodighed, for læseren, der vil have fart og tempo, vil temmelig sikkert føle sig malplaceret i dette foretagende. Giv fortællingen tid, for det er en stor oplevelse, der venter dig.

Fitz vil umiddelbart ikke vende tilbage til De Seks Hertugdømmer, men han får da et af de syn, der kan gøre indtryk. Det omhandler hende, han nærer varme følelser for. Han tænker da anderledes om sin beslutning.

Kongelig Snigmorder - Snigmorderens lærling - Robin Hobb - Litteraturlinjer.dk

Fitz må – hjemvendt – erfare, at kongen er meget svækket. Det er en mystisk lidelse, der har ramt ham. Den må der umiddelbart kunne findes en forklaring på, tænker Fitz, og han bliver atter indrulleret i jobbet som den usynlige type – den kongelige snigmorder –  der for alt i verden ikke må ses i arbejde, og således vokser spændingen frem side for side, alt imens vi følger Fitz og hans færd frem med kniven.

Mange tak til Rosinante & Co for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Robin Hobb - Snigmorderens lærlingRosens navn af Umberto Eco