Redningsafstand

Redningsafstand - Schweblin

Titel: Redningsafstand

Forfatter: Samanta Schweblin

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 119

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé

Du kan købe bogen her.

Samanta Schweblin er for mig en opdagelse af de store. Jeg er vild med sydamerikansk litteratur, og derfor tager jeg meget gerne hånd om denne fra den argentinske forfatter. Det er i sandhed en meget uhyggelig roman, vi har fået fat i her, og her kan jeg med underfundighed i skriften sammenligne med Spøgelser af César Aira, landsmanden.

Litteraturlinjer.dk

Vi er på hospitalet med en kvinde, der er syg. Der er tale om 120 siders fremragende fortællekunst, ganske enkelt, oversat forbilledligt at Peter Adolphsen.

Uhyggen folder sig ud på de første sider: ”Det er mørkt, jeg kan ikke se noget. Lagnerne er klumpede, de krøller sig sammen under mig. Jeg kan slet ikke bevæge mig.”

Amanda taler til os. Hun er taget af sted fra Buenos Aires med sin datter for at holde ferie i en lille landsby, og det er herigennem, hun har mødt Carla og David, hendes søn. Carla er henført af en handling; hendes søn har været dødeligt syg, men han blev helbredt af en særlig kvinde der i landsbyen. Der er tale om et grønt hus.

Samanta Schweblin

Det sker nu, at Amanda også selv bliver syg. Og her er vi så, for det er her, hun folder sit indre ud, i en samtale med David, den tidligere dødsyge søn. David vil gerne høre, hvad hun har oplevet.

Amanda har oplevet mangt og meget, og snart drejer hendes beretning sig ind omkring en genmodificeret soyaplante, som egentlig skulle hjælpe de fattige bønder frem til bedre forhold, mens det viser sig, at det skadede økosystemet. Her i beretningen er der hallucinerende forhold, fremragende prosa, og jeg er helt og aldeles fascineret.

Det er Schweblins debutroman, og jeg venter i spænding på mere – det er magnetisk og magisk.

Mange tak til Bog & Idé for at sende mig denne roman.

Andre Litteraturlinjer:

Uendelige verden - læs Follett