Dødevaskeren

Sara Omar - Dødevaskeren

Titel: Dødevaskeren

Forfatter: Sara Omar

Forlag: Politikens Forlag

Sidetal: 321

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Arnold Busck.

Du kan købe bogen her.

Se også gerne på Arnold Buscks Facebookside.

Sara Omar har sparket døren ind til en verden, der undertiden er så ganske indelukket og vanskelig at nærme sig. Hun sætter ord på det at vokse op i et gammelt trossamfund – hun slår et slag med skriften for en tid i ligestillingens navn.

Vi rammer en stormfuld aften i 1986, hvor Rubar føder en datter. Vi møder det nyfødte pigebarn Frmesk. Hun er ikke ønsket af sin far, for hun er jo pige. Hun har endog en lille hårtot, hvid er den endda, og så er løbet tilsyneladende kørt, for er det et ildevarslende tegn fra Allah? Er hun måske forbandet? Er hun velsignet? Det er en chance at løbe sådan at beholde hende.

Frmesks farmor holder fast på, at det er vigtigt, at pigen bliver omskåret omgående, for det kan så absolut ikke vente. Frmesks mor vil gerne give det en rum tid, for sæt hun ikke kan klare operationen. Det værste er dog, at Fremesks far mere end blot truer med at skaffe sig af med dette barn, og han bevæger sig faretruende tæt på det – han svinger undertiden armene mere og mere, bliver mere og mere brysk i sin fremtoning, og læseren er da klar over, hvad der er under opsejling.

Hvad skal der ikke ske?

Det er gribende at læse om, hvordan kvinder i muslimske samfund lever. Det er sprogligt lidt tungt sine steder, men det er måske bevidst, idet det mimer den måde, Sara Omar selv taler, nu hvor der er en vis mængde selvbiografi inde over, det tænker jeg!

Hvor kommer titlen fra?

Frmesks mormor er dødevasker – her er forklaringen! Hun vasker de døde kvinder, som ingen vil begrave. Det er kvinder, der har vanæren klistret tæt ind til kroppen, dræbt er de for et ondt ord. Hendes morfar er en læsehest, og han læser også i andet end Koranen, og det er i særdeleshed en øjenåbner for Frmesk, der nu er i pleje hos disse personer i familien. Kærligheden blomstrer, og Frmesk får tanker, men så kommer krig, folkedrab og had ind ad brevsprækken i Kurdistan.

Det er voldsomt – det er hårdt at læse, og det gør indtryk, så bstemt, så absolut.

Mange tak til Arnold Busck for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

En gentleman i MoskvaFredrik Backman - Bjørneby