En kvinde ser på mænd der ser på kvinder

Siri Hustvedt - essay

Titel: En kvinde ser på mænd der ser på kvinder

Forfatter: Siri Hustvedt

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 669

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Siri Hustvedt er skarp i skriften, og det rammer mig som læser virkelig dybt, det kalder på en særlig fordybelse, og jeg er glad for, at jeg har ’lært hende at kende’. Denne fremragende essaysamling var på en måde udgangspunkt for en samtale om litteraturen, som Authors in Aarhus afholdt, og jeg var den lykkelige deltager, blandt mange andre.

Med imponerende vid tager Hustvedt fat i de store felter – humaniora, naturvidenskab og udefinerbar læselyst – og hun forbinder dem på formidabel vis.

Hun skriver i en smeltende vis stil, hvor hun kondenserer videnskabelig mening og serverer den så særdeles spiseligt for læseren, der – læs jeg – sidder med glubende appetit på viden, og jeg føler således, at jeg bliver taget ved hånden og fragtet med ud i fra min side aldrig sete perspektiver, og – kors – jeg lærer noget igennem denne fordybelse.

Hvad er litteratur? Hvad kan litteratur gøre ved sindet? Hvad kan litteratur lære dig om livet? Meget grundlæggende spørgsmål og virkelig dybsindigt.

Essaysamlingen er inddelt i tre dele.

I den første del hører vi meget fokuseret om mandlige kunstnere, og her er det værker fra Picasso, der fanger min opmærksomhed, fordi han om nogen samler det perspektiv, Siri fokuserer på, mandlig forrang frem for kvinder. Siri skriver eksempelvis om, at der i kunsthistorien er så ganske mange nøgne kvinder, at kvindekroppen vitterligt er et objekt – historisk set – og det giver læseren anledning til at tænke, at der jo er bølger, der fastholder denne anskuelse selv i dag – og jeg er enig!

En kvinde ser på mænd der ser på kvinder

Dernæst bevæger vi os ind på erkendelse og bevidsthed – to filosofiske stillinger, og her er der virkelig smæk for skillingen, det er bjergtagende.

Jeg må nu alligevel med større og faktisk største glæde fremhæve den tredje del, hvor Siri koncentrerer sig om de foredrag, hun har givet verden over. Her er der kraft og saft og spændende indsigter, hvorunder Freud og Kirkegaard træder frem. Det er et psykologisk afsæt, hvor jeg er blæst omkuld af glæde. Denne del sagde mig så rigtig meget, og jeg er sikker på, at man som vedholdende læser af den skønne litteratur kan genkalde sig særlige perspektiver og udviklende tanker på denne baggrund.

Jeg takker dels Lindhardt og Ringhof samt Authors in Aarhus for anmeldereksemplaret.

 

Andre Litteraturlinjer:

Krigstrilogi af Agóta KristofEn fortælling om blindhed af José Saramago