Månesten – drengen, der aldrig var til

Sjón - Månesten - Litteraturlinjer

Titel: Månesten – drengen der aldrig var til

Forfatter: Sjón

Forlag: C&K Forlag

Sidetal: 139

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Vi møder 16-årige Måne Sten, der tumler med forelskelse og de første seksuelle erfaringer – og det på et tidspunkt, hvor Den Spanske Syge gør sit indtog i Island i 1918. Hans mor var syg af spedalskhed, og han vokser således op hos sin oldemors søster, og denne opdragelse er så ganske løs. Det varer ikke længe, førend Måne Sten i sin seksuelle nysgerrighed prostituerer sig til øens mænd.

Han bliver smittet af sygdom. Han overlever og ender som assistent for doktor Arnason. Sammen kortlægger de sygdommens hærgen i landet – fra biografen, hvor Måne Sten ynder at isolere sig i en virkelighedsflugt – til havnen og på knejperne. Da han bliver opdaget i at have sex med en mand, bliver han forvist fra øen. Han vender tilbage flere år efter, blot for at forvandle sig til en sommerfugl – undervejs har vi også mødt hans kreative, ulogiske – ja, magiske tankegang.

Det kan stå som et symbol på dels den sygdom, som bider i ham, og dels den fornemmelse af, at han som anderledes (homoseksuel) allerede er udstødt og altså ikke til – hvilket undertitlen også indikerer. Forvandlingen til en sommerfugl i slutningen kan læses med sans for, at han fysisk måske ikke på daværende tidspunkt sås som en deltager i samfundet, men at han alligevel er en farverig og flot del af det islandske landskab.

 

Andre Litteraturlinjer:

Boganmeldelse - bloggerBog anmeldelse