Skygge-Baldur

Sjón - Skygge-Baldur - Litteraturlinjer - Litteratursiden

Titel: Skygge-Baldur

Forfatter: Sjón

Forlag: C&K Forlag

Sidetal: 117

Udgivelse: 2006

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Det er en meget kort eventyrroman, som centrerer sig omkring pigen Abba. Hun driver i land i det sydvestlige Island i 1868, svigtet af sin familie og brugt som slave. Det bliver aldrig tydeligt fremskrevet, men man er undervejs mere og mere sikker på, at hun lider af det, vi kender som Downs-syndrom. Botanikeren Fridrik B. Fridjonsson tager imod hende. Hun trøster ham, efter at han har mistet sine forældre, og han giver hende en rolle, idet hun assisterer ham på ture rundt i naturen for at indsamle sjældne islandske planter.

Faktisk stormer vi ind i fortællingen på et tidspunkt, hvor hun er død – vi er i 1883, og i tilbageblik får vi en snert af historien udfoldet.

Et andet kapitelspor krydsklipper med selve handlingen. Sjón lader præsten i området, Baldur Skyggeson, få plads. Han jager en hunræv hen over terrænet, og det viser sig, at han har et og andet at gøre med Abba. Naturen begynder at spille ham et puds, og sindssygen summer i ham – han forvandler sig ganske enkelt i naturens vold til en skygge af sig selv. Han bliver et offer for naturens lov.

 

Andre Litteraturlinjer:

bog anmeldelseenglens-spil