Fuglene

Tarjei Vesaas

Titel: Fuglene

Forfatter: Tarjei Vesaas

Forlag: Batzer & Co

Sidetal: 309

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé

Du kan købe bogen her.

Det er en klassiker, vi har mellem fingrene her, en vaskeægte, flyvende basker, der dels fortjener at blive læst og dels fortjener en særdeles rosende omtale, og det er således den, jeg kaster mig ud i nu.

Tarjei Vesaas var den første nordmand, der modtog Nordisk Råds Litteraturpris (1964). Selvom jeg ikke var født på det tidspunkt, glæder det mig nu alligevel, at han kunne vise vejen, og det med Fuglene.

Hovedpersonen hedder Mattis. Han er en temmelig aparte type, en mand i trediverne, og det viser sig, at han rent faktisk aldrig har siddet på skolebænken, og dermed er det ej heller just læsningen af bøger, han beskæftiger sig med. Han er noget for sig, det kan der ikke herske nogen tvivl om, og han bor med sin søster Hege i et hus tæt ved en sø i udkanten af Norge. Han er glad for hende, og han er i særdeleshed glad for hendes omsorgsfulde gen og direkte forståelse af ham. Hun varmer ham i overført forstand med sine hjemmestrikkede trøjer.

Mattis kan mærke lidt af hvert, og han fornemmer meget. Han er en type, der har følelserne uden på trøjerne, og han har blot det handicap, at han har svært ved at få ord og handling til at spille sammen med det følelseshav, han svømmer rundt i.

Fuglene af Tarjei Vesaas

Da to feriepiger en dag står og mangler en hjælpende hånd, ror Mattis dem straks i møde og fragter dem i land fra en ø. De behandler ham, som var han et menneske som alle andre, og det er tilsyneladende denne forståelse, Mattis tragter efter.

Kan han måske gøre sig til som færgemand for andre mennesker? Tanken ulmer hos ham.

Mattis er et godt menneske, uden tvil. Han er blot uheldig, at ikke alle kan se det gode i ham.

Hør: Sproget, der bærer denne fortælling – kære venner – det er en lise, en fryd, det er melodisk, der er rytme, der er stil, der er fængende beskrivelser, og jeg er som læser helt blæst omkuld. Det er lige netop grund nok – omtrent – til at læse denne fremragende roman.

God læselyst.

Mange tak til Bog & Idé for at sponsorere denne bog.

 

Andre Litteraturlinjer:

Sommerlys og så kommer natten af Jón Kalman StefánssonKrigstrilogi af Agóta Kristof