Åben by

Åben by

Titel: Åben by

Forfatter: Teju Cole

Forlag: Batzer & Co

Sidetal: 332

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Her er det psykiateren Julius, der træder frem, i bogstavelig forstand, for han har såmænd valgt at lade sine fødder fortælle ham, hvor han er på vej hen, i livet såvel som på det fysiske plan, og det er endog New York, der er underlaget, grundlaget for denne fine fortælling.

Han arbejder på et hospital i New York. Han er en midtermand, han er halvt sort og halvt hvid, og hans bedstemor bor i Bruxelles, umiddelbart. Mange af hans tanker vandrer omkring hende, især fordi han ikke har mødt hende mange gange, faktisk blot en enkelt gang. Han tager af sted for at forsøge at finde hende.

Teju Coles Åben by

Man mærker, at det er en kende hårdt for ham at beskæftige sig med de syge mennesker i denne meget pulserende by, som han færdes i, og her er det en lise for ham at vandre rundt, betræde de mange sten i New York, for herved får han vitterligt anledning til at reflektere over sin barndom i Lagos, parfold og familierelationer, det at være et menneske blandt mange andre i en verden fyldt med mennesker, og alligevel sniger en ensomhed sig ind på ham bagfra. Han har et særligt fint forhold til sin tidligere underviser, og han bryder sig om at besøge ham, men det er klart, at den dag, han stiller skoene, træder et nyt behov for vandring frem for Julius her.

Den hemmelige sti - Litteraturlinjer

Han kommer ind på mange ting. Han reflekterer over de store begivenheder, herunder 9/11, men han har også tid til at lade tanker om blandt andet væggelus summe. Det er ret spændstigt, må jeg sige. Han er utrolig god til at sætte ord på sine tanker, sine oplevelser, og det er lige netop dét, der gør, at jeg føler, at romanen taler til mig, at jeg er en form for samtalepartner, idet jeg da flere gange selv tog mig selv i at tænke hans tanker videre, og det er en styrke, uvilkårligt, hos romanen her. Det er aftenture, Julius kaster sig ud i, og det er også natten, der kan kalde på ham, erfarer man ganske enkelt, efterhånden som den ene sætning tager den anden.

Sproget flyder så fint, så fint. Det er en bog, der kalder på læserens tid, for den er fortættet, bogen, handlingen, og de store spændingsudsving findes ikke umiddelbart. Det er en kvalitet.

Mange tak til Batzer & Co for at sende mig denne til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Tarjei VesaasDrømmen og Hjulet Batzer & Co