Årene

Litteraturlinjer - aarene

Titel: Årene

Forfatter: Virginia Woolf

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 363

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Jeg kan knap få armene ned at lutter begejstring.

Det er stort, og det er en bedrift.

Virginia Woolfs Årene ser atter boghandlernes lys, takket være en genudgivelse, for det forlyder, at romanen – hendes sidste, inden hun en morgenstund med tunge tanker fyldte lommerne med sten og vadede ud i søen – kun har været til at opstøve gennem besøg i antikvariater.

Nu kan menigmand atter fordybe sig i den særlige poetik, Woolf lagde for dagen – atter møder vi den meget billedskabende stil med bevidsthedsudvidende og –bølgende passager, og det er en fryd!

Rådet skal være, at man sætter sig godt til rette og giver sig tid, masser af tid til både at smage på ordene og forme refleksionen i retningen af handlingen.

Omdrejningspunktet er utvivlsomt familien Pargiter.

Denne er for så vidt en familie som mange og stort set alle andre, besøgt af sorg og hjertelige anliggender med ægteskabelige spørgsmål og mange følelser til følge.

Det er ganske vist en decideret overklassefamilie, og vi er endnu en gang på plads i London – denne pulserende by i Mellemkrigstiden.

Vi følger familien igennem tre generationer, og derved bølger vi os op igennem 1880’erne og svømmer videre til midten af 1930’erne.

Inden for dette spænd befinder Oberst Pargiters fire døtre og tre sønner sig, hver på sin måde.

Moderen i husholdningen må desværre hænge forklædet ganske tidligt i livet, og den ældste datter træder til og udfylder rollen som moderligt overhoved, hvorunder de resterende personer i familien agerer, og det er her, bølgebevægelsen finder sted, for vi får på finurlig vis indblik i deres indbyrdes relationer, tanker derom og – ikke mindst – handlemåder.

Det er så sigende!

Den opmærksomme læser vil bemærke, at der er et vældigt smart greb på færde. Hvert kapitel rummer et årstal, og hvert kapitel indledes med en dybdegående beskrivelse af en årstid, hvor altså det vejrlige spiller en symbolsk rolle i mange henseender.

Det sætter altså en særlig scene.

Denne roman var tilsyneladende en sællert i Woolfs samtid – den blev hendes mest populære.

Blandt andet derfor er den al tid og alle bogstaver værd.

Tak til Rosinante & Co for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Blandt de unge og I fest og trængsler - Gladiator - LitteraturlinjerFra vinterarkiverne - Litteraturlinjer