Bølgerne

Litteraturlinjer - boelgerne

Titel: Bølgerne

Forfatter: Virginia Woolf

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 222

Udgivelse: 2011

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Vi mødte ’stream of consciusness’ hos Woolf i Til fyret, og det var originalt og poetisk, sammenholdt af en vedkommende struktur og et særligt punkt for fortællerstemmen (fyret).

I Bølgerne foldes eksperimentet yderligere ud, og her er der ikke andet en seks venner fra barndommen, der kan fungere som en form for klippe for fortællingens hav, hvor man som læser kan skue ud over sceneriet.

Vær beredt på at dykke ned i det følsomme net og svømme rundt med karaktererne, flyde ind og ud af deres bevidstheder, men lad ikke frustrationen ramme dig.

Det er en særdeles lyrisk fortælling om en flok kammerater, der trods skiftende tider holder sammen hele livet igennem. De fremtræder gennem indre monologer og uden egentlig ydre handling.

Der er tale om tre piger og tre drenge, som gladeligt er der for hinanden, og som også måler sig med hinanden.

Vi møder Bernard, Neville, Louis, Rhoda, Jinny og Susan – sammen og hver især tumler de med splittelse, sorger, glæder og minder.

I begyndelsen virker de meget identiske, og sidenhen – da teenageårene træder frem – begynder de at adskille sig fra hinanden, og dertil hører jalousi og lettere frustration.

Den største udfordring må siges at finde sted, da Bernard skal giftes, idet det mærkes, at det får betydning for den resterende gruppe og særligt for deres tætte relation, som de udviklede i barndomsårene.

Der er altså tale om et mærkbart tab.

Tabet melder sig også på anden vis.

Det syvende medlem af flokken er omkommet, og det under tragiske omstændigheder. Da det skete, blev det markeret, at døden også er et vilkår, gruppen må forholde sig til.

Det er – lad det være sagt – en svær opgave at være læser, hvis man forsøger at begribe det hele, for undertiden handler det om at følge med og hengive sig til de poetiske beskrivelser, særligt af bevidstheden som en strøm og som en naturlig ind- og udånding.

 

Andre Litteraturlinjer: