Et rids af fortiden

Et rids af fortiden

Titel: Et rids af fortiden

Forfatter: Virginia Woolf

Forlag: Virkelig

Sidetal: 145

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Velkommen til en verden, hvor Virginia Woolf er i vælten, sanseligt i centrum, simpelthen.

Virginia Woolf tumlede igennem hele sit voksenliv med tanker om det ene og andet, og mange rakte dybt, forbundne var de med den melankolske nerve, som sendte hende impulser om at forlade denne verden. Det blev flere gange afværget af hendes omgangskreds.

Teksten her er ufuldendt, men det ændrer ikke på, at temaer er stærke, og at de er iøjnefaldende fine og refleksionsrige.

Sagt med andre ord: sætningerne rækker ud og skaber rum for videre tænkning.

Vi rammer tekstmæssigt slutningen af 1930’erne. Virginia Woolf kaster sig faktisk ud i en datomarkering ét sted og så videre derfra, og det er den 2. maj 1939, står der, og disse afmærkninger står egentlig for, at man som læser trods alt kan orientere sig i de bølgende beskrivelser og mangefacetterede tankeretninger.

Jul og sol - Litteraturlinjer

Der er hendes velkendte skrivemåde, man som læser kun kan prise sig lykkelig for at møde. Der er tale om stor selvrefleksion, og der er de sanselige tilgange, hvor bogstaverne smager af noget, og hvor sætningerne folder sig ud og maler landskabet frem, indre såvel som ydre, ganske enkelt.

Er man alligevel perpleks, når man læser, taber man håret, skal man ikke fortvivle, for værket her er blevet udstyret med et meget fint noteapparat, således at man trods alt har mulighed for at gå særlige aspekter efter.

Den personlige tankestrøm rammer mig lige i hjertet, sådan som det altid er fat med Virginia Woolf: ”Jeg ser den – fortiden – som en allé, der ligger bag os; et langt bånd af scener, følelser.”

Det er simpelthen så følsomt, og det står klart aftegnet, at Virginia Woolf følte et behov for at skrive, det var hendes tænkende tid.

Karsten Sand Iversen har atter demonstreret, at han er en oversætter, der har præcision og perfektion for øje – det mærkes også her.

Det er Forlaget Virkelig, der så virkelig fint står bag udgivelsen af denne perle, som er en del af deres serie Bestiarium, og der skal lyde en tak til dem for at sende Litteraturlinjer dette anmeldereksemplar, som jeg bryder mig meget om, så er det sagt.

 

Andre Litteraturlinjer:

Drømmen og Hjulet Batzer & CoPatrick Modiano - Så du ikke farer vild i kvarteret