Mrs. Dalloway

blog litteratur

Titel: Mrs. Dalloway

Forfatter: Virginia Woolf

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 182

Udgivelse: 2012

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Læn dig her tilbage og skab et indre rum for sanselige oplevelser, for du er med Mrs. Dalloway inviteret med til en fest og et indblik i, hvordan én dag kan forme sig i London.

Romanens gennemgående figur er todelt, hvis du spørger mig. Det er både London og Clarissa Dalloway, sidstnævnte en midaldrende kvinde, der befinder sig på den gode side af middelklassen, uden at hun dog har den ene fod plantet i overklassen.

Hendes mand er Richard Dalloway, politiker, og der er således grobund for at pleje sit image og sit nærvær, hvorfor hun har inviteret til festligt traktement om aftenen for gamle venner og bekendte. Dertil er der jo som bekendt brug for at skabe den rette stemning, og derfor er Clarissas fineste opgave denne dag at få fat i blomster.

Det kan umiddelbart lyde som en let sag, en smuttur, men vi kender jo til Virginia Woolfs fine kneb med at lade bevidstheden være en rutsjebane, fortælleren kan rutsje ned ad, og således vækkes flere tanker om dels, hvordan selskabet om aftenen vil blive, og dels, hvordan hendes liv så ud før Første Verdenskrig.

Disse tanker fører til tanker om Peter Walsh, som sådan set var hendes ungdomsforelskelse, og hun har – tankevækkende – stadig varme følelser, der går i hans retning.

Undervejs til blomsterhandleren ser hun mennesker, hun svagt kan genkende, og den vej løber tankerne efterfølgende.

Hun ser Septimus Smith, som er krigsveteran, og som er mentalt hærget af sine oplevelser. Den næste tanke inviterer hende ind til det faktum, at Septimus’ læge vil komme til fest selvsamme aften, og spørgsmål kan således forme sig.

Han, Septimus, har sidenhen – viser det sig – haft tunge tanker, og i et ganske øjeblik hilser han på sin måde døden kærkommen velkommen.

Det slår Clarissa ud, da hun om aftenen får nys om det, og hun må op og sunde sig, følsom og tænksom som hun er.

Dyk gerne ned i denne ’stream of consciousness’ og glid med fra tanke til tanke og scene til scene.

Gå blot ned i tempo og mærk den poetiske puls i midten af London i 1920’erne.

 

Andre Litteraturlinjer:

Velkommen til Amerika - LitteraturlinjerFra Vinterarkiverne - Tiderne Skifter - Litteraturlinjer - Litteratursiden