Til fyret

Til fyret af Virginia Woolf

Titel: Til fyret

Forfatter: Virginia Woolf

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 227

Udgivelse: 2009

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Lad os bare indramme det.

Denne roman er mesterstykket, der spiller op til refleksioner og fordybelser i mange litterære kredse, og det er Virginia Woolfs store værk.

Det er ligeledes en selvbiografisk roman, skrevet med poetisk schwung og psykologisk overlegenhed.

Til fyret er original og meget forbilledlig, idet den krydser mentale grænser på en særegen måde.

Romanen udspiller sig i løbet af 10 år, hvor Første Verdenskrig er den midterste del, men lad dig ikke narre af det tidslige i romanens scener, for første del koncentrerer sig for så vidt udelukkende om nogle ganske få timer hos familien Ramsay på øen Skye, hvor de residerer hen over sommeren. Anden del er ultrakort, blot for at signalere – i et meget smukt, lyrisk sprog – at tiden gnaver i huset, mens krigen raser, og i tredje del er der igen et timelangt udblik til en tid efter Første Verdenskrig.

Det er tråden, der binder handlingsplanerne sammen, men det indre landskab er af en helt anden kaliber, for her kendes ikke til begrebet tid, eftersom tanker kan bryde grænser og vælte forhindringer, idet fortælleren ikke er sen til at springe fra bevidsthed til bevidsthed og lade sig glide med af den strøm af tanker, visse berøringer, visse lugte, visse samtaler kan afstedkomme.

Mrs. Ramsay er den samlende skikkelse i romanen. Hun lader gladeligt andre personers behov og ønsker træde foran sine eventuelle egne, om end det antydes, at hun gerne vil frigøre sig.

Det lykkes ikke for hende, men det lykkes for datteren på en særlig måde, og det er bestemt en læsning værd.

Der er ikke tale om et decideret plot at læse efter, og det er det umådeligt fine ved romanen, idet man slet og ret bør overgive sig til sceneriet.

Skal man alligevel forsøge at nærme sig en pointe, et lys, må det være fyret, som står som det mål, man higer efter at komme ud til.

Faderen fortæller i første del sønnen, at de skal nå derud dagen efter, men det blæser op, og de må udskyde det.

Ti år senere indfris forventningen, og der er sket så ganske meget sidenhen.

 

Andre Litteraturlinjer:

En fortælling om blindhed - Litteraturlinjerlitteraturlinjer-afgrunden